Esenţiale de weekend

67

Românii, afectaţi de ninsori

În judeţul Timiș, mai mult de 12.000 de gospodării din peste 30 de localităţi au rămas fără curent electric, iar oficialii locali au convocat Comitetul pentru situaţii de urgenţă. Și în judeţul Buzău, peste 18.900 de familii din 18 comune au fost afectate, astfel încât de sâmbătă seara au rămas fără curent din cauza vântului puternic.

Dacian Cioloș a lansat un nou partid

Sâmbătă, Dacian Cioloș a lansat Partidul Libertăţii, Unităţii și Solidarităţii (PLUS). Cererea care viza întemeierea Partidului Mișcarea România Împreună și care este în instanţă de mai mult de opt luni va fi retrasă de la Tribunalul București zilele următoare. „Suntem gata să trecem la treabă. Însă avem nevoie de acest vehicul politic. Pentru noi, un partid politic nu este un scop în sine. Nu ne dorim un partid de dragul de a avea un partid şi de a face politică. Partidul este un instrument prin care să atingem nişte obiective pentru România”, a declarat Cioloş.

Solicitarea de extrădare a ziaristului turc a fost respinsă

Cererea autorităţilor turce de extrădare a ziaristului Kamil Demirkaya, angajat al publicaţiei Zaman România, a fost respinsă de Curtea de Apel București. Cererea de extrădare a fost făcută la solicitarea autorităţilor de la Ankara, la ordinul președintelui turc, Recep Erdogan, ziaristul fiind acuzat că este un membru al mișcării Gulen. Ziarul Zaman le-a mulţumit tuturor celor care au susţinut cauza jurnalistului turc, „a cărui singură vină este aceea de a-şi face meseria cu onestitate şi cu respect pentru adevăr”. Demirkaya se află de doi ani în România, unde lucrează pentru Zaman România, având un permis de şedere temporară.

Proteste la Bruxelles

Un miting al unor organizaţii de extrema dreaptă la care au participat cel puţin 5.500 de persoane a avut loc duminică la Bruxelles. Deși manifestaţia împotriva Pactului Plobal pentru Migraţie a început fără incidente, ulterior protestatarii au aruncat cu sticle și cu pietre către poliţiști, iar faţadele mai multor clădiri au fost avariate. Poliţia a ripostat cu gaze lacrimogene și cu tunuri cu apă. În partea opusă a orașului, aproape 1.000 de persoane s-au reunit pentru o contramanifestaţie.

Au fost inaugurate primele staţii de încărcare a mașinilor electrice

Primăria Capitalei a inaugurat vineri 7 staţii de încărcare a mașinilor electrice, 4 dintre acestea fiind amplaste în parcul de lângă Palatul Copiilor. Pentru o încărcare completă, proprietarul unui astfel de autovehicul trebuie să achite 30 de lei. „Timp de doi ani, Primăria Capitalei, prin Compania Municipală Energetica, va amplasa 300 de astfel de staţii de încărcare pentru maşinile electrice, programul valorând în total 15 milioane de euro”, a declarat primarul general, Gabriela Firea.

Ungaria: Protestele împotriva „legii sclaviei” continuă

Aproximativ 10.000 de persoane s-au reunit în capitala Ungariei și au manifestat împotriva noii legi a muncii, protestatarii scandând că „tot ceea ce vor de Crăciun este democraţie”. De la adoptarea legii, săptămâna trecută, acesta a fost cel mai amplu protest. Pentru dispersarea mulţimii, poliţia a folosit gaze lacrimogene. Partidul de guvernământ Fidesz a susţinut că protestele sunt opera mercenarilor străini, plătiţi de miliardarul George Soros, născut în Ungaria.

Manifestaţii la Belgrad

În ciuda ninsorii abundente, mii de persoane au protestat în centrul Belgradului împotriva președintelui sârb, Aleksandr Vucici, şi a coaliţiei sale. Mai mulţi lideri din cadrul opoziţiei au condus coloana protestatarilor, între care un fost ministru de externe, Vuk Jeremici, şi fostul primar al Belgradului, Dragan Djilas.

Arabia Saudită condamnă „ingerinţele” americane

După ce Senatul Statelor Unite a adoptat două rezoluţii critice la adresa Riadului, una cu privire la războiul din Yemen, iar cea de-a doua cu privire la atribuirea responsabilităţii pentru uciderea jurnalistului Jamal Khasoggi prinţului moștenitor Mohammed bin Salman, Arabia Saudită a reacţionat condamnând „ingerinţele americane”. Potrivit ministrului de externe din Riad, acţiunea Washingtonului reprezintă o „ingerinţă evidentă în afacerile interne” ale Arabiei Saudite şi se bazează pe „supoziţii neadevărate”.

Cât s-a implicat Rusia în alegerile prezidenţiale americane

Un raport realizat pentru Senatul american arată amploarea implicării Rusiei în campania prezidenţială din 2016. Milioane de mesaje, fotografii, materiale video au fost postate pe toate reţele sociale importante având mesaje de susţinere pentru Donald Trump sau de descurajare a electoratului nehotărât. De asemenea, un sondaj recent arată că un procent de 62% dintre americani sunt de părere că președintele Trump nu a spus adevărul în ancheta privind implicarea Rusiei în alegerile din 2016.

Tot mai multe companii renunţă la colaborarea cu Huawei

Operatori telecom importanţi din Marea Britanie (BT), din Franţa (Orange) și din Germania (Deutsche Telekom) au luat poziţie după ultimele acuzaţii aduse companiei Huawei, informând că vor înceta colaborarea. Orange a anunţat săptămâna trecută că nu va folosi echipamente Huawei în dezvoltarea infrastructurii 5G din Franţa, în timp ce Deutsche Telekom a anunţat că ia în calcul renunţarea la produsele firmei chineze. Temerea este că Beijingul ar putea folosi echipamentele Huawei pentru spionaj, aspect negat vehement de companie. După China, Europa este cea mai mare piaţă pentru Huawei.

Turcia ar putea colabora cu Bashar al-Assad

Turcia ar putea lua în considerare colaborarea cu președintele sirian, Bashar al-Assad, dacă acesta va câștiga alegerile în mod democratic, a declarat, la Doha, ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu. Acum un an, președintele Erdogan îl numea pe al-Assad „terorist” și declara că eforturile pentru pace nu pot continua cu el la conducerea ţării. Assad, cu susţinere din partea Rusiei și a Iranului, și-a întărit poziţia, chiar dacă anumite părţi ale ţării au rămas în afara controlului guvernamental.

Australia recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului

Premierul Australiei, Scott Morrison, a anunţat că recunoaște Ierusalimul de Vest ca fiind capitală a statului Israel, dar nu va muta ambasada de la Tel Aviv până când nu se va încheia procesul de pace cu palestinienii. Până atunci, Australia va avea în Ierusalim un birou pentru probleme de apărare şi comerţ. Morrison a declarat totodată că „Guvernul australian este hotărât să recunoască aspiraţiile poporului palestinian pentru un viitor stat cu capitala în Ierusalimul de Est”.