Esenţiale de weekend

61

Universităţi românești, în „Top Shanghai”

Mai mult de 4.000 de universităţi din 83 de ţări sunt evaluate anual pentru ca 500 dintre ele să intre în prestigiosul clasament „Top Shanghai”. În ediţia 2018 a topului sunt prezente 11 instituţii de învăţământ superior din România, printre care Academia de Studii Economice din București, Universitatea din București, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Acest top al instituţiilor superioare de învăţământ este unul dintre cele mai bine cotate topuri la nivel internaţional și clasifică universităţile din lume în 54 de subdomenii aferente unui număr de 5 domenii principale – ştiinţele naturii, inginerie, ştiinţele vieţii, ştiinţe medicale şi ştiinţe sociale.

Incendii devastatoare în California

Cel puţin șase morţi, șapte persoane dispărute și aproape 38.000 de persoane evacuate din locuinţe numără bilanţul unui incendiu de vegetaţie supranumit „tornada de foc”, ce afectează statul american California de aproape o săptămână. Până în prezent, în incendiul izbucnit din cauza temperaturilor ridicate și a secetei, a ars vegetaţia de pe aproximativ 32.700 de hectare, iar miercuri și joi, în lupta cu flăcările, și-au pierdut viaţa doi pompieri. În zonele cuprinse de incendiu au fost dislocaţi peste 3.400 de pompieri.

Autorităţile locale au avertizat că toată săptămâna va fi vreme caldă și uscată, ceea ce ar putea duce la amplificarea incendiului. Deși în California în fiecare an au loc incendii de vegetaţie, oficialii au declarat că acest incendiu este cel mai devastator din ultimii 10 ani.

Turcia avertizează SUA

Președintele turc, Recep Tayip Erdogan, a avertizat duminică Statele Unite că, dacă nu își revizuiesc atitudinea faţă de ţara sa, SUA va pierde un aliat puternic. În plus, dacă Statele Unite blochează vânzarea de avioane de luptă F-35 pentru forţele aeriene turce, Turcia ar putea solicita un arbitraj internaţional, a declarat preşedintele Erdogan.

Turcia, ce deţine a doua cea mai mare armată a NATO, a semnat un acord în decembrie 2017 cu Rusia în valoare de 2,5 miliarde de euro privind livrările de rachete S-400. Drept urmare, SUA a adoptat un amendament la cea mai recentă versiune a bugetului apărării pe 2019 care îngheaţă livrările de avioane F-35 către Turcia din cauza intenţiei acestei ţări de a cumpăra sisteme antirachetă ruseşti S-400.

Atac armat în New Orleans, SUA

Trei persoane au murit, iar alte șapte au fost rănite după ce doi bărbaţi au deschis focul asupra unei mulţimi adunate sâmbătă seara în faţa unui centru comercial din New Orleans, au informat autorităţile locale.

Primarul LaToya Cantrell a declarat că „o asemenea violenţă nu îşi are locul în New Orleans. “Vorbesc în numele tuturor atunci când spun că suntem dezgustaţi, înfuriaţi şi ne-am săturat. Încă trei vieţi pierdute. Este inacceptabil. ”

1.000 de migranţi, salvaţi în ultimele două zile pe Mediterană

Echipele de salvare maritime din Spania au declarat că în ultimele două zile au salvat aproape 1.000 de migranţi care veneau dinspre Africa de Nord. Un număr de 206 oameni au fost debarcaţi din 10 ambarcaţiuni sâmbătă dimineaţă, după ce vineri fuseseră recuperaţi alţi 774 de migranţi, din 52 de ambarcaţiuni.

Actualmente, în urma restricţiilor impuse de Libia privind traversarea mării spre Italia, mulţi migranţi africani urmează ruta vestică dinspre Maroc sau Algeria spre Spania. Comparativ cu anii precedenţi, migraţia a scăzut în Europa, însă, cu toate acestea, anul acesta peste 1.500 de persoane și-au pierdut viaţa încercând să traverseze Marea Mediterană.

Venezuela: Maduro taie cinci zerouri de pe bolivar

În dorinţa de a lupta împotriva hiperinflaţiei, care, conform analiștilor, va ajunge în acest an la 1 milion la sută, președintele Venezuelei a anunţat joi intenţia de a amplifica procesul de denominare a monedei, astfel încât să fie eliminate cinci zerouri din cotaţia monedei, faţă de trei zerouri, cât promisese în trecut. Noile bancnote vor intra în circulaţie luna viitoare.

Cu toate acestea, conform FMI, este de așteptat ca creșterea economică să scadă cu 18% în acest an. Problemele economice din Venezuela sunt în mare parte un rezultat al direcţiei politice luate de Maduro. În loc să taie cheltuielile, Maduro a optat să tipărească și mai mulţi bani, contribuind în continuare la creșterea masivă a inflaţiei. Potrivit datelor Organizaţiei Naţiunilor Unite, peste 1,5 milioane de persoane au părăsit ţara din 2014.

Curtea Supremă a Serbiei respinge solicitarea de extrădare a lui Sebastian Ghiţă

Solicitarea Ministerului român al Justiţiei în ceea ce privește extrădarea lui Sebastian Ghiţă a fost soldată cu un răspuns negativ din partea Curţii Supreme a Serbiei, au informat autorităţile locale. Cu toate acestea, decizia finală îi revine Curţii de Apel. Ministerul de Interne sârb i-a acordat lui Sebastian Ghiţă azil pe motivul că acesta ar fi persecutat din raţiuni politice.

Sebastian Ghiţă a părăsit România în noaptea de 19 spre 20 decembrie 2016 și a fost prins la Belgrad la data de 14 aprilie 2017. Acesta a petrecut două luni într-o închisoare sârbă pentru posesie de documente falsificate, însă a fost eliberat pe cauţiune.

Studiu: aproape toată apa oceanelor este afectată de intervenţia umană

Doar 13% din suprafaţa oceanelor este cu adevărat sălbatică și nu a fost afectată de oameni, se arată într-un studiu publicat în jurnalul Current Biology. Diferenţa, de 87%, suferă de pe urma unor factori precum pescuitul excesiv, poluarea fonică, cu plastic și cu combustibili fosili, precum si din cauza încălzirii climei.

Am fost uimiţi de cât de puţine vieţuitoare sălbatice marine rămân. Oceanul este imens și, deși acoperă peste 70% din planeta noastră, am reușit să influenţăm în mod semnificativ aproape tot acest vast ecosistem”, a declarat Kendall Jones, de la Universitatea din Queensland, Australia, care a condus cercetarea.

A murit cea mai vârstnică persoană din lume

Miyako Chiyo a murit duminică la vârsta de 117 ani, a informat prefectura din Kanagawa, Japonia. Cu o rată a fertilităţii scăzută, Japonia este considerată o naţiune „îmbătrânită”, în care majoritatea populaţiei are peste 65 de ani. În februarie 2018 erau peste 69.000 de persoane cu vârsta peste 100 de ani, potrivit Ministerului Afacerilor Interne și al Comunicaţiilor, doar 9.000 dintre acestea fiind bărbaţi.

Acum, cea mai în vârstă persoană din Japonia este o femeie, de 115 ani, Kane Tanaka, din Fukuoka, insula Kyushu, iar cel mai în vârstă bărbat din lume este Masazo Nonaka, ce trăieşte pe insula japoneză Hokkaido şi care a împlinit miercuri 113 ani.

Trump ameninţă cu întreruperea activităţii guvernului

Președintele Statelor Unite a informat că va opri activitatea guvernului federal în eventualitatea în care democraţii vor refuza să susţină modificările aduse legii privitoare la imigraţie. „Aş fi dispus să închid guvernul dacă democraţii nu ne vor da voturile pentru securitatea graniţelor, ceea ce include şi zidul! Trebuie să scăpăm de loterie, de prinderea şi apoi eliberarea lor şi în sfârşit să ajungem la un sistem de imigraţie bazat pe merit. Avem nevoie de oameni extraordinari care să vină în ţara noastră”, a scris Trump pe Twitter.

„Vă rog să înţelegeţi că există consecinţe atunci când oamenii trec graniţa noastră ilegal, chiar dacă sunt copii sau nu – iar mulţi se folosesc de copii pentru propriile scopuri sinistre”, a mai adăugat Trump.

Lidl plănuiește să construiască 3.000 de case și o școală

Compania Lidl intenţionează să coordoneze ridicarea a peste 3.000 de case și a unei școli primare, ca tactică de a obţine autorizaţii pentru deschiderea de noi supermarketuri în jurul Londrei, unde plănuiește deschiderea a cel puţin 50 de magazine.

Până în prezent, retailerul german s-a implicat în ridicarea a 335 de case. Potrivit directorului său, Christian Hartnagel, care a preluat conducerea Lidl în 2016, retailerul are în desfășurare 476 de proiecte de case, însă vrea să se implice în dezvoltarea proiectelor imobiliare privind construcţia de birouri, hoteluri, cămine studenţești și apartamente. Lidl dorește să se concentreze mai degrabă asupra dezvoltării de proiecte imobiliare accesibile la preţ decât asupra ansamblurilor rezidenţiale de lux.