Câţi bani sunt necesari unui român pentru un trai decent

539

Potrivit datelor Eurostat, 90% din populaţia României nu are banii necesari pentru un trai minim decent, a declarat Victoria Stoicioiu, reprezentantul Friedrich Ebert Stiftung (FES) România, în cadrul unei conferinţe ce a avut loc miercuri, când a fost prezentat un studiu despre coșul minim de consum.

„Marea surpriză foarte neplăcută este că 90% dintre adulţii din România au venituri mai mici decât 2.500 de lei, ceea ce înseamnă că 90% din populaţia României nu are banii necesari pentru un a duce un trai minim decent”, a declarat Victoria Stoiciu.

La baza studiului realizat de Fundaţia Friedrich Ebert Stifung stă prima iniţiativă de a calcula un coș minim pentru cheltuielile unei familii, după cel din anul 2000, atunci când a fost introdus prin lege acest concept. După trei ani însă, guvernanţii au renunţat la el. Acum parlamentarii dezbat din nou luarea în calcul a acestui concept pentru stabilirea salariului minim sau a ajutorului de șomaj.

Coșul minim de consum vizează cheltuieli pentru alimentaţie, îmbrăcăminte şi încălţăminte, locuinţă (cheltuieli lunare și dotare), produse de uz casnic şi igienă personală, servicii, educaţie şi cultură, sănătate, recreere, o vacanţă anuală și un fond de economii pentru urgenţe.

Potrivit studiului, valoarea coșului de consum pentru un trai decent este de 6.762 de lei pe lună pentru o familie de doi adulţi și doi copii, în mediul urban, luând în calcul că unul dintre copii are 12-14 ani, iar celălalt, 8-10 ani. O familie formată din doi adulţi și un copil ar avea nevoie lunar de 5.551 de lei, una formată din doi adulţi fără copii, de 4.146 lei, iar o persoană adultă ar avea nevoie de 2.552 de lei pe lună.

Potrivit Digi24, „în mod constant oficialii români, fie că vorbim de Institutul de Statistică, fie că vorbim de Ministerul Muncii, refuză să comunice veniturile mediane sau veniturile pe decile și preferă să difuzeze indicatori statistici a căror valoare este influenţată de salariile mari din economie pentru a crea impresia unor salarii medii ridicate.”

Datele de la Inspecţia Muncii arată că 65% dintre contractele individuale de muncă sunt semnate pe salarii mai mici de 2.500 de lei, iar Bogdan Hossu, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale (CNS) Cartel Alfa, susţine că mai puţin de 25% dintre români trăiesc peste standardul coșului minim de consum. Conform studiului Fundaţiei Stigung, procentul s-ar apropia mai degrabă de 10% dintre angajaţi.

„Coşul minim trebuie să fie baza în construcţia politicilor în primul rând legate de salariul minim, dar în acelaşi timp poate să fie susţinut şi pentru alte politici cu caracter social, precum indicele social de referinţă, ajutorul de şomaj”, susţine Hossu.

Deși din 2010 până în prezent salariul minim în România a crescut cu peste 200%, avem o cale lungă pentru a ajunge din urmă nivelurile salariilor minime din ţările din vestul Europei, arată un studiu realizat de Eurofound, agenţia UE pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi de muncă. Astfel, cel mai mare salariu minim a fost înregistrat în Luxemburg şi a atins aproape 2.000 de euro, iar în Belgia, Franţa, Germania, Irlanda, Luxemburg, Ţările de Jos şi Marea Britanie, salariul minim este de aproximativ 1.450 de euro.