Traficul de carne vie, exemplificat de BBC prin drama unei românce

2806

Pe fondul intensificării traficului de carne vie în Marea Britanie, BBC a difuzat un film documentar care are la bază povestea unei românce ce a fost răpită din Londra și dusă în Irlanda de Nord, unde a fost forţată să devină sclavă sexuală.

Filmul face parte din seria „Why Slavery?”, iar drama sfâșietoare prin care trece femeia are rolul de a trage un puternic semnal de alarmă asupra sclaviei moderne.

Ana, interpretată în documentar de actriţa Anca Dumitra, a fost răpită de pe o stradă din Marea Britanie în plină zi. Fără bunuri sau acte și ameninţată cu uciderea mamei ale, Ana se vede nevoită să primească clienţii aduși de răpitori. Ulterior, este violată de șeful grupului de proxeneţi și, timp de zece luni cât se află în captivitate, este obligată să lucreze în mai multe bordeluri unde deseori este hărţuită, abuzată și violată.

Potrivit scenaristei documentarului, Gwyneth Hughes, Ana și-ar fi dorit ca atunci când apărea în locuri publice plină de vânătăi, murdară, slabă, cineva să o întrebe măcar de sănătate. Hughes îndeamnă telespectatorii să fie atenţi și să nu se teamă să pună întrebări. Producătorul executiv, Alex Crooke, speră ca povestea Anei să dea glas tuturor femeilor care au trecut prin această experienţă. Cât despre Anca Dumitra, aceasta a declarat că povestea „se putea întâmpla oricui, chiar şi mie. Acesta este aspectul cel mai important, este o poveste de viaţă reală. (…) Ana este cu adevărat o persoană remarcabilă, cineva care a supravieţuit unui abuz nesfârşit cu determinare şi curaj, o eroină în viaţa reală. Am fost profund emoţionată de povestea ei şi este o onoare să o interpretez.”

Povestea Anei nu este singulară. Sunt multe fete care au fost răpite, bătute, maltratate, ameninţate și torturate și care rămân sclave ale unor proxeneţi care nu ezită să se descotorosească de ele în momentul în care nu mai sunt mulţumiţi. În ţările est-europene grupuri de crimă organizată forţează femei din România și Slovacia să se prostitueze, iar potrivit unui raport întocmit de Comisia Europeană, patru din cinci prostituate din Uniunea Europeană sunt de naţionalitate română. Deși de multe ori sunt profund dispreţuite și condamnate, poveștile unora dintre ele sunt de-a dreptul cutremurătoare.

Potrivit unui raport al Naţiunilor Unite, numărul de victime ale traficului uman se ridică la aproximativ 2,4 milioane de persoane, dintre care 80% sunt exploatate sexual. Şansele de salvare a acestora sunt minime. În schimb, profitul anual realizat în urma traficului uman este estimat la 32 de miliarde de dolari, ceea ce înseamnă că viaţa unui singur sclav costă, în medie, doar 90 de dolari.

Niciun articol de afișat