Papa Francisc va vizita Ucraina

103

Papa Francisc va vizita Ucraina, a anunţat un oficial din serviciul ucrainean de securitate, într-un material difuzat de postul de televiziune Canal 5.

„În urmă cu câteva zile, m-am întors de la Vatican, unde m-am întâlnit cu papa Francisc. Papa a primit o scrisoare cu invitaţia preşedintelui Poroşenko şi ne-a spus că va veni în Ucraina. Astfel vreau să felicit ucrainenii că papa Francisc, care se roagă pentru pace în ţara noastră, va veni probabil la noi”, a declarat Iuri Tandit, negociator la centrul serviciului de securitate pentru eliberarea ostaticilor, citat de Mediafax.

Cu doar patru zile în urmă, suveranul pontif îi îndemnase pe episcopii catolici din Ucraina să „asculte cu atenţie” poporul și să caute „întâlnirea, colaborarea, capacitatea de a rezolva disputele”, adică „singura pace posibilă”.

Papa le-a reamintit episcopilor bisericii că sunt „cetăţeni cu drepturi depline” în ţara lor și că sunt îndreptăţiţi să prezinte propria lor viziune asupra destinului ţării, relatează Agenţia LO.

La începutul lunii februarie, papa denunţa conflictul din Ucraina, pe care l-a descris drept un „război între creștini”, deplângând faptul că „din păcate, situaţia se agravează și se intensifică”.

Papa i-a cerut comunităţii internaţionale să acţioneze perseverent pentru promovarea păcii, iar liderilor din Ucraina le-a solicitat să „înceteze cât mai repede această violenţă fratricidă”.

Potrivit celor mai recente date furnizate de ONU, din pricina conflictului separatist din estul Ucrainei au murit peste 5.000 de oameni.

Foto: Wikimedia