S-a sfârșit! Ucraina gustă libertatea

24

Euro-maidanii, protestarii ucraineni, au învins! Și-au câștigat dreptul la libertate și la democraţie sâmbătă, când parlamentul a decis demiterea preşedintelui Viktor Ianukovici şi convocarea de alegeri prezidenţiale anticipate pentru 25 mai.

Președintele, care nu a acceptat demiterea, a părăsit de urgenţă Kievul, iar în prezent nu se știe unde se află. Un purtător de cuvânt al Poliţiei ucrainene de Frontieră ar fi declarat pentru AFP că președintele a încercat sâmbătă să-i mituiască pe poliţiştii de frontieră de la Doneţk, pentru ca avionul său să fie lăsat să decoleze.

Se pare că președintele, care ar fi încercat să zboare în Rusia, a fost nevoit să iasă din avion şi să părăsească aeroportul, iar acum s-ar ascunde în regiunea Doneţk, care este locul unde s-a născut și, totodată, locul unde are poate cei mai mulţi susţinători, scrie Mediafax.

În timp ce fostul președinte părăsea Kievul, un posibil viitor președinte își croia drum către capitală. Iulia Timoşenko a fost eliberată după demiterea celui care a condamnat-o la închisoare și până sâmbătă seara, ajunsese deja în Piaţa Independenţei.

Dintr-un scaun cu rotile, cu sănătatea vizibil afectată, ea i-a salutat pe „eroii Ucrainei" și le-a transmis că lupta din Piaţa Independenţei nu se va fi terminat până când responsabilii pentru moartea celor mai mult de 100 de protestatari nu vor fi trași la răspundere. De asemenea, a anunţat că „nu mai vrea să piardă niciun minut" și că va candida la alegerile prezidenţiale, programate pentru 25 mai.

Iulia Timoșenko este încă o figură controversată în Ucraina, iar primirea pe care a primit-o în Piaţa Independenţei arată asta. Vorbele sale de susţinere a protestarilor și de respect faţă de cei care și-au pierdut viaţa au fost bine primite, însă puţini i-au scandat numele când și-a anunţat candidatura, scrie TheGuardian.Cu toate astea, determinarea și ambiţia ei politică nu pot fi negate și sunt poate la fel de vii și puternice ca atunci când a primit porecla „doamna de fier a Ucrainei".

Lucrurile însă nu vor fi neapărat ușoare de aici înainte. Premierul polonez, Donald Tusk, a cărei delegaţie a fost prezentă joi seara la negocierile dintre președinte și opoziţie, spune acum că „ este clar că există forţe care ameninţă integritatea Ucrainei" și că „ va veni timpul şi lumea va afla exact cine şi de ce a acţionat pentru a slăbi şi a dezintegra Ucraina". Iar până atunci, Ucraina are de rezolvat o mulţime de probleme economice, pentru care înainte ca toate aceste lucruri să se întâmple, Rusia făgăduise să îi dea un ajutor de 16 miliarde de dolari, dintre care o parte au fost deja plătiţi. „Dificultăţile abia încep", a apreciat premierul polonez la pentru postul de televiziune privată TVN24.

O zi la palatul prezidenţial

Odată cu demiterea președintelui, ministrul ucrainean al Apărării, Pavlo Lebedev, a plecat către republica autonomă Crimeea, fără să delege atribuţiile cuiva, iar adjunctul său a rămas să distrugă „toate documentele referitoare la redesfăşurarea trupelor în cursul conflictului", scrie BBC. Totodată au dispărut de pe străzi și forţele de ordine care doar acum două zile omorau protestatari cu zecile.

În timp ce numeroşi ucraineni se aflau la serviciile de comemorare în memoria celor morţi în luptele de stradă, alţii au început să sosească sâmbătă la reşedinţa prezidenţială Mejighiria, în districtul Vîşgorod, de lângă capitală, după ce clădirea a fost părăsită. Mejighiria este un simbol al corupţiei regimului, în urma unor multiple anchete, prezentate în ultimii ani în presă, cu privire la privatizarea ilegală a reşedinţei, scrie Intefax-Ukraine, iar curioșii au venit să vadă ce ascundea președintele în ea. Protecţia reşedinţei, abandonată de către forţele de ordine, era asigurată de către voluntari din cadrul serviciului de ordine al mişcării de protest. Nmic nu a fost furat și nimic nu a fost distrus.

Nimeni nu mai avea îndoieli asupra faptului că președintele își strânsese o avere din banii contribuabililor, dar puţin și-au imaginat vreodată în ce lux și extravaganţă trăia. Jacuzzi, teren de golf, o colecţie întreagă de mașini antice și motociclete, o grădină japoneză, o grădină zoologică și o ambarcaţiune pe lac, sunt doar unele dintre lucrurile fără de care nu putea să trăiască președintele Ianukovici.

„Plimbându-mă pe aici, am impresia că Ucraina ar trebui să fie o ţară foarte bogată", spune unul dintre vizitatori. „Toate astea, absolut toate lucrurile de aici au fost plătite cu banii noștri, cu taxele luate de la oameni", citează The Guardian.

                                                                                                                        Foto: Matt Frei/ Twitter