Bilanţ sângeros în Irak

166

    În perioada 2004-2008, 85.000 de irakieni au murit ca urmare a războiului din Irak, potrivit jurnaliştilor de la Associated Press (14 octombrie a.c.). Pentagonul contabilizează cu atenţie numărul soldaţilor americani ucişi în Irak – cel puţin 4.349 – păstrând însă tăcerea asupra numărului de victime din rândul populaţiei irakiene.

    Raportul Ministerului irakian pentru Drepturile Omului vorbeşte despre 85.694 de morţi şi 147.195 de răniţi, în intervalul de timp amintit. Raportul are la bază certificatele de deces emise de Ministerul Sănătăţii şi a luat în considerare doar morţile cu cauză violentă (împuşcare, bombe, decapitări). La acestea pot fi adăugate, desigur, victimele provocate de factori indirecţi – lipsa serviciilor medicale, infrastructura distrusă, lipsa alimentelor etc. „Conform raportului ministerial, lista celor decedaţi include 1.279 de copii şi 2.334 de femei. Cel puţin 263 de profesori universitari, 21 de judecători, 95 de avocaţi şi 269 de jurnalişti au fost ucişi – profesii care au fost vizate în mod intenţionat, pe măsură ce ţara se cufunda în haos".

 

    Raportul are în vedere doar victimele din rândurile civililor, militarilor şi forţelor de ordine irakiene, nu și victimele din rândul mișcărilor teroriste sau a grupărilor paramilitare. Cel mai sângeros an a fost 2006, cu 32.622 de victime, urmat de anul 2007, cu 19.155 de morţi. Oricum, primele luni ale invaziei americane din 2003, nu au intrat în această statistică, pentru că, potrivit declaraţiei lui Kamail Amin, oficial în Ministerul irakian pentru Drepturile Omului, la data aceea ţara era în anarhie totală, nexistând instituţii guvernamentale care să înregistreze aceste date. Numărul de victime din raportul ministerial este minim, numărul adevărat fiind mai mare. Emmanuel d'Harcourt, de la International Rescue Committee din New York, aprecia că datele prezentate în raport sunt destul de mici şi că este foarte probabil ca numărul exact al victimelor să nu poată fi aflat niciodată. „Cred că Irakul va fi unul dintre locurile de pe pământ unde va fi cel mai dificil să numărăm morţii". Datele raportului, îmbinate cu cele oferite de spitalele din Irak şi cu unele informaţii din presă, ridică numărul potenţial al victimelor la peste 110.600 de morţi, în perioada 2003-2009. Iar războiul este, din nefericire, departe de a se fi încheiat.