Egiptenii nu îşi doresc teocraţie

42

La patru luni de la înlăturarea președintelui egiptean Hosni Mubarak, un sondaj Gallup citat de Huffington Post indică faptul că o majoritate dintre egipteni vor ca liderii religioși să îi consilieze pe conducătorii ţării, dar să nu se implice direct în politică.

Egiptenii nu vor o teocraţie, arată un sondaj publicat de Centrul Gallup cu sediul în Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite). Aproximativ 67% dintre egipteni s-au pronunţat în favoarea libertăţii premergătoare unei noi constituţii.

Circa 92% dintre ei cred că libertatea de exprimare și libertatea de formare a adunărilor ar trebui să fie printer drepturile garantate de noua Constituţie. Aproape 7 din 10 egipteni spun că liderii clericali ar trebui să ofere liderilor politici sfaturi ptivind legislaţia. Prin comparaţie, doar 14% sunt de părere că liderii religioși ar trebui să aibă autoritate totală pentru a crea legi și 9% susţin că înaltul cler nu ar trebui să aibă niciun fel de autoritate.

Raportul Gallup, care s-a intitulat Egypt From Tahrir to Transition, a notat totodată că în ciuda violenţelor sectare care au răvășit Egiptul după plecarea lui Mubarak, naţiunea este a doua cea mai tolerantă ţară din Orientul Mijlociu și Nordul Africii, după Liban.