Margaret Thatcher a murit

24

Fostul prim-ministru britanic, Margaret Thatcher, a murit astăzi, informează CNN. Moartea a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al acesteia. În vârstă de 87 de ani,  Margaret Thatcher a suferit un atac cerebral care i-a fost fatal.

Cunoscută drept „Doamna de Fier", Margaret Thatcher rămâne în istorie reprezentând figura primei femei în funcţia de prim-ministru, dar şi drept cea care a transformat Marea Britanie într-un important jucător pe scena economică a lumii, relatează The Telegraph. Aceasta s-a aflat în fruntea guvernului britanic între anii 1979-1990.

Sănătatea fostului prim-ministru britanic s-a înrăutăţit în 2002, când a suferit câteva atacuri cerebrale mai mici ca intensitate, arată CNN. Acesta a fost şi momentul când Margaret Thatcher a decis să se retragă din viaţa publică.

Mai mult, în 2008, Carol, fiica ei, afirma că Thatcher suferă de probleme de memorie, după ce nu a reuşit să facă diferenţa între Războiul din Insulele Falkland din 1982 şi conflictul din Bosnia, arată un articol din acea vreme al Huffington Post.

Actualul prim-ministru britanic, David Cameron, a publicat pe site-ul oficial al biroului pe care îl conduce mesajul său cu privire la decesul fostului premier. Acesta afirmă: „Am aflat cu mare tristeţe de moartea doamnei Thatcher. Am pierdut un lider considerabil, un prim-ministru iscusit şi un mare cetăţean britanic". Vestea trecerii în nefiinţă a baronesei a fost primită cu tristeţe și de regina Elisabeta a II-a.

După propriile dispoziţii, Margaret Thatcher nu va avea parte de funeralii naţionale. Totuşi, i se va face o ceremonie cu onoruri militare, urmată de o „incinerare privată".