Obama lansează cel mai mare program de control al armelor

19

Miercuri, președintele american Barack Obama a lansat cea mai mare campanie de control al armelor în SUA, din ultimele decenii, cerând Congresului să aprobe interzicerea acordării de permise pentru arme de asalt și verificări minuţioase a tuturor celor care doresc să achiziţioneze o armă, pentru a preveni atacuri în masă, precum cel de la Newtown.

Setul de măsuri anunţat miercuri printr-un discurs pe care președintele l-a susţinut la Casa Albă valorează 500 de milioane de dolari. Liderul de la Casa Albă a anunţat semnarea a 23 de decrete – care nu mai au nevoie de aprobarea parlamentului – legate de controlul armelor, între care unele ce urmăresc îmbunătăţirea accesului la date personale pentru verificarea cumpărătorilor de arme, informează Reuters.

SUA „trebuie să-i apere pe copii de violenţa armată. Vocile lor trebuie să ne oblige la această schimbare. (…) Nu mai putem amâna” o acţiune pentru controlul circulaţiei armelor, a mai spus şeful statului.

Obama a folosit prilejul pentru a anunţa numirea lui Todd Jones în funcţia de director al Biroului pentru Alcool, Tutun, Arme și Explozibili. Jones a fost, până în prezent, director interimar al agenţiei amintite.