Violuri, sub ochii soldaţilor ONU din trupele de menţinere a păcii

1075

În urmă cu câteva luni, un raport ONU prezenta situaţii terifiante dintr-un sat african, unde poliţiștii au primit dreptul de a viola femei fără să fie trași la răspundere. Era o formă de recompensă pentru eforturile depuse în timpul operaţiunilor de combatere a rebelilor. Potrivit raportului citat, forţele de poliţie acţionau conform unui acord de genul „fă orice poţi și ia tot ce poţi”.

„Când am ajuns la punctul de control, soldaţii ne-au chemat, solicitându-ne să stăm jos, așa că ne-am oprit și am șezut, iar apoi au dus o femeie în interiorul unei magazii”, a declarat o persoană vizată în mod direct de această situaţie. „Patru bărbaţi au intrat și au violat-o, în timp ce noi celelalte trei am rămas afară.” Acest gen de mărturii caracterizează, din nefericire pentru multe femei, viaţa din Sudanul de Sud. De la raportul ONU, dat publicităţii în luna martie, nu par să fi intervenit prea multe schimbări pozitive.

Pe data de 17 iulie, doi soldaţi înarmaţi au violat o femeie, la mai puţin de câteva sute de metri de poarta de intrare în tabăra ONU, în timp ce mai mulţi soldaţi aparţinând forţelor de menţinere a păcii priveau scena. Un martor a estimat că în jur de 30 de soldaţi din batalioanele nepaleze și chineze au văzut incidentul. „Au văzut. Cu toţii au văzut”, a spus martorul, citat de The New York Post. „Femeia ţipa și plângea, dar nu a intervenit nimeni în ajutorul ei.” Martorul a insistat să vorbească sub anonimat, din cauza eventualelor represalii ale soldaţilor implicaţi în aceste acţiuni.

Atacurile raportate au avut loc la o săptămână după ce forţele rivale s-au ciocnit în Juba, unde au murit sute de oameni. Imediat după încetarea focului, femeile și fetele s-au „aventurat” în afara taberei pentru a-și procura mâncare. În interiorul taberei sunt peste 30.000 de civili, aproape de aceeași etnie ca și Machar, liderul opoziţiei. Forţele guvernamentale sunt în mare parte compuse din etnici Dinka, la fel ca președintele Salva Kiir. Pe măsură ce femeile și fetele au părăsit tabăra ONU, au intrat într-o zonă considerată punct de control, la periferia unui munte. În interviurile acordate, femeile au mărturisit că soldaţii le-au permis să cumpere mâncare, dar le-au agresat imediat după ce s-au întors. Într-un alt incident, o femeie a spus că un grup de soldaţi au oprit două adulte și două fete minore și le-au violat, fiind mai mult de 10 bărbaţi pentru fiecare victimă. Una dintre fete ar fi decedat.

Dar soldaţii ONU ce fac?

Violurile din capitala Juba evidenţiază două probleme persistente într-o ţară măcinată de războiul civil: violenţa etnică și reticenţa trupelor de menţinere a păcii în a interveni pentru protejarea civililor. Practic, soldaţii guvernului sudanez au violat recent zeci de femei și fete de etnie Nuer, în afara unei tabere aparţinând Organizaţiei Naţiunilor Unite, acolo unde primiseră protecţie în urma reînceperii luptelor. Purtătoarea de cuvânt ONU, Shantal Persaud, nu a infirmat faptul că violurile ar fi avut loc aproape de tabără. Nu a putut să spună însă de ce forţele de menţinere a păcii nu au acţionat pentru a le preveni. „Un fapt este sigur, soldaţi în uniformă s-au implicat puternic în acte oribile de violenţă împotriva civililor”, a spus Persaud.

Cât de mare este numărul de violuri încă nu se știe. Numărul de victime care reclamă agresiunea este considerat a fi mai mic decât în realitate, din cauza stigmatului pe care cultura Nuer îl atașază violului. The Protection Cluster, un grup care monitorizează violenţa împotriva civililor din Sudanul de Sud, a remarcat că un „punct culminant în cazurile raportate de viol a fost înregistrat pe data de 18 iulie, când un număr mare de femei au început să părăsească tabăra pentru a-și căuta de mâncare”. Spitalele din interiorul taberei au confirmat patru cazuri de viol săptămâna trecută.

Marea problemă este că acești soldaţi nu sunt pedepsiţi. „Unul a întors arma spre noi și a spus: «Dacă te-am omorî acum, pe tine, femeie Nuer, crezi că ni se poate întâmpla ceva?»”, a declarat o martoră. Sunt atitudini care nu fac decât să ilustreze imunitatea de care se bucură soldaţii sudanezi. Partea și mai problematică este că soldaţii ONU fie nu intervin, fie participă în mod direct la violuri. În 2015, organizaţia Medici fără Frontiere a acuzat ONU de „eșec complet și total” în protejarea civililor, permiţând dezvoltarea „unui cancer al exploatării sexuale și al abuzurilor împotriva persoanelor care au încredere în  trupele ONU”, după cum comenta ambasadorul SUA la NATO, Samantha Power. Numai anul trecut au fost semnalate 69 de cazuri de astfel de fapte grave comise chiar de Căştile Albastre, iar militari din 21 de ţări au fost acuzaţi sau suspectaţi de implicare în aceste orori.

Niciun articol afișat