Donald Trump, asaltat de proteste

361

Se apropie ziua cea mare pentru Trump și susţinătorii lui. Însă nu este exclus ca bucuria asociată ceremoniei de învestire să fie serios perturbată de surprizele nedorite care i se pregătesc.

Cel de al 45-lea președinte al SUA se pregătește de preluarea mandatului. „Ceremonia de investire a lui Trump ar putea fi una «cu cântec», dar fără muzică”, nota cu mai multe zile în urmă Mediafax. Jocul de cuvinte era strâns legat de refuzul unor mari artiști de a participa la eveniment, dar și de protestele masive care se anunţă.

Jurnaliștii de la The Telegraph subliniază faptul că învestirea în funcţie a lui Donald Trump va fi diferită de ceremoniile tradiţionale organizate până acum. Acest fapt nu este rezultatul unor mofturi specifice excentricului miliardar american, ci derivă dintr-un context pe care acesta nu și l-a dorit. Presa internaţională notează lipsa unor vedete de calibru care au refuzat să participe, printre care Celine Dion, Justin Timberlake, Adam Lambert, Andrea Bocelli sau Elton John. Aceștia au declinat oferta din cauza declaraţiilor controversate ale lui Trump din timpul campaniei electorale cu privire la femei sau la diverse minorităţi.

Aceste forme de protest pașnice au fost întărite și de procurorul-general al Statelor Unite, Loretta Lynch, care, cu ocazia ultimului discurs public în această calitate, a remarcat că „sunt zile dificile, ştiu asta. Ştiu că simţiţi asta, deoarece şi eu simt asta. Mulţi se tem că visul doctorului King şi tot ce a rezultat din el este în pericol. Dacă se va întâmpla ce e mai rău şi vom intra într-o perioadă întunecată, să ţinem minte că în această perioadă apar cele mai mari visuri”, a spus Loretta Lynch, procurorul-general al SUA.

The Telegraph mai menţionează și numărul mic de baluri inaugurale organizate în acest an, iar o altă diferenţă semnificativă este numărul impresionant al forţelor de ordine prezente pentru a asigura securitatea participanţilor. Vor fi pe străzile capitalei peste 3.200 de poliţiști, 8.000 de membri ai Gărzii Naţionale și circa 5.000 de militari.

Însă nemulţumirile nu se vor rezuma doar la simple discursuri sau refuzuri. Va fi un protest generalizat, fără precedent în istoria recentă a ceremoniilor de acest gen din SUA. Presa americană notează că vor fi organizate marșuri și acţiuni de protest în toate cele 50 de state americane, dar și în alte 32 de ţări. Autorităţile au autorizat până în prezent 27 de proteste, de peste patru ori mai multe decât media obișnuită la învestirea unui presedinte american. „Nu suntem în favoarea unei tranziţii pașnice, vrem să o oprim”, a declarat Legba Carrefour, unul dintre liderii protestatarilor. Un alt purtător de cuvânt, Samantha Miller, a promis și alte „surprize”.

Aproximativ 30 de organizaţii, aproape toate anti-Trump, au obţinut autorizaţii să protesteze înainte, în timpul şi după învestire. De exemplu, jurnaliştii Foxnews au intrat în posesia unei înregistrări audio aparţinând unei organizaţii pe nume #DisruptJ20, care plănuieşte boicotarea ceremoniei de depunere a jurământului, membrii respectivului grup declarând că vor realiza blocaje şi vor face „tot posibilul” pentru a zdruncina evenimentul. „Vom realiza blocaje”, spune o femeie în înregistrarea audio. „Vom bloca punctele de control din zonele de securitate, dar şi drumurile şi alte modalităţi de transport din oraş.” Aceasta ar putea însemna încercarea de a bloca 12 puncte de trecere către Capitoliu și perturbarea tradiţionalei parade de pe Pennsylvania Avenue, după cum a anunţat grupul respectiv.

Cel mai mare protest pare a fi cel care va avea loc în ziua de 21 ianuarie, constând în Marşul Femeilor în Washington DC, susţinut de participanţi de prim-plan precum Katy Perry, Julianne Moore, Cher şi Scarlett Johansson. Zeci de organizaţii progresiste susţin evenimentul şi este estimată o prezenţă puternică a afroamericanilor, care vor întări numărul celor aproximativ 200.000 de persoane așteptate. „Femeile nu sunt o glumă!” este lozinca participanţilor pentru a cere libertăţi de a alege (cu trimitere directă la problema avortului, n.r.), plata egală la locul de muncă şi drepturi egale între bărbaţi și femei. „Mesajul nostru este că drepturile femeii sunt drepturi ale omului și nu avem de gând să facem niciun singur pas înapoi”, a declarat Terry O’Neill, presedinta organizaţiei feministe.