Putin, în prima vizită la Papa Francisc

822

La două zile după ce liderii lumii au afișat un front comun împotriva Rusiei la întâlnirea G7, grup din care Rusia a fost exclusă, președintele Putin se afla deja în vizită în Italia și la Vatican, indicând cât de fragilă este de fapt unitatea europeană.

Putin a găsit întotdeauna o zonă de confort în Italia, care menţine legături comerciale importante cu Rusia. Putin și-a început ziua la Milano, unde a vizitat standul Rusiei de la Expo Milano 2015, după care s-a întâlnit cu premierul Matteo Renzi. La conferinţa de presă care a urmat întâlnirii, Putin a criticat sancţiunile impuse ţării sale de către partenerii europeni, atrăgând atenţia că firmele italiene au pierdut 1 miliard de euro „în mod incorect”, scrie CNN. De asemenea, așa cum era de așteptat, a dat vina pe guvernul ucrainean pentru nerespectarea armistiţiului de la Minsk.

Deși liderii G7 și-au reafirmat sprijinul pentru ideea înăspririi sancţiunilor dacă Rusia nu se retrage din Ucraina, alte ţări europene nu par să fie de acord. Putin depune eforturi pentru îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale cu ţările europene de la periferia politică a Europei, cum sunt Grecia, Italia sau Ungaria. „Italia nu are nicio intenţie să treacă peste deciziile europene și nici nu poate, dar nu strică să creăm o relaţie solidă cu Rusia, cu speranţa de a deveni din nou un partener economic cu privilegii”, a explicat profesorul de drept european Paola Mariani.

Președintele rus a ajuns cu o oră întârziere la Vatican, timp în care ambasadorul american la Vatican l-a presat pe papa Francisc să ridice problema implicării Rusiei în luptele din estul Ucrainei, scrie NYTimes. Papa Francisc i-a făcut cadou un medalion cu imaginea unui înger al păcii, ca „invitaţie de a ridica o lume a solidarităţii și păcii, fondate pe temeiul justiţiei”, a explicat Federico Lombardi, purtătorul de cuvânt al Vaticanului. Se pare că cei doi au vorbit 50 de minute despre violenţele din Irak și Siria și despre criza din Ucraina, însă papa nu s-a lansat în acuze la adresa Rusiei, lucru care i-ar fi înfuriat pe catolicii ucraineni, care sperau la un efort mai concret.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.