Shut-down pentru guvernul american

12

Guvernul american se confruntă cu riscul de shut-down sau încetarea activităţii pe o perioadă nedeterminată, în cazul în care bugetul său nu este votat.

Scadenţa votului pentru buget este vineri, 8 aprilie, la miezul nopţii, în condiţiile în care guvernul și congresul american nu au ajuns până acum la un acord. Obama l-a contactat pe speakerul democrat al Camerei Reprezentanţilor pentru a prospecta o trecere în revistă a tăierilor bugetare și identificarea programelor care vor suferi reduceri de fonduri.

Peste 800.000 de angajaţi bugetari ar putea rămâne acasă pe o perioadă nedeterminată și personalul militar și-ar putea primi salariile cu întârziere, de asemenea, o întârziere a cărei mărime nu poate fi determinată acum. Impactul real se va simţi după weekend, începând cu luni, prima zi lucrătoare.

Administraţia Obama a avertizat că o încetare a activităţii ar submina revenirea economică, ar duce la întârzierea plăţilor militarilor, la încetinirea colectării fondurilor și la limitarea creditării. Un shut-down ar avea însă consecinţe politice incomensurabile pentru Obama.

Ultimul caz asemănător a avut loc în 1995, în timpul mandatului lui Bill Clinton, și a durat 21 de zile.