India instaurează pedeapsa cu moartea pentru violatorii de copii

466

Guvernul din India a aprobat printr-o ordonanţă de urgenţă introducerea pedeapsei cu moartea pentru violatorii de fete cu vârste sub 12 ani, ca răspuns la protestele care au avut loc după ce o fetiţă de 8 ani a fost violată și ucisă. Pentru a intra în vigoare, ordonanţa trebuie semnată de președinte.

Noua lege penală include și pedepse mai drastice pentru violatorii victimelor feminine cu vârste cuprinse între 12 și 16 ani și stipulează că investigarea cazurilor de viol trebuie să se încheie în termen de doar două luni. În același timp însă, noua lege nu face menţionări referitoare la agresiunile sexuale ale căror victime sunt de sex masculin.

Ordonanţa aprobată de guvern prevede ca pedeapsa minimă în cazul violului unei fete să crească de la închisoare în condiţii de detenţie severe, de la 7 ani la 10 ani, până la închisoare pe viaţă, iar în cazul violului unei fete de până în 16 ani, pedeapsa minimă să crească de la 10 ani la 20 de ani, până la închisoare pe viaţă. Ordonanţa prevede, de asemenea, că nu va exista posibilitatea eliberării pe cauţiune pentru o persoană acuzată de viol sau de viol în grup, a unei fete sub 16 ani.

Deși codul penal indian permite pedeapsa cu moartea pentru crimă, răpire, terorism și trădare, precum și pentru viol în cazul în care victima rămâne în stare vegetativă, execuţiile sunt rareori aplicate. Astfel, în ultimul deceniu au fost înregistrate doar trei execuţii, ultima persoană care a fost executată fiind un bărbat condamnat și executat în 2015 pentru finanţarea bobardamentelor mortale din 1993, din Mumbai.

Asupra prim-ministrului, Narendra Modi, s-a exercitat o presiune politică pentru adoptarea legii după semnalarea a două cazuri în care înalţi oficiali din Partidul Naţionalist Hindus Bharatiya Janata (BJP) au fost acuzaţi de viol și de încercarea de a împiedica investigaţiile poliţiei.

În ianuarie 2018, Asifa Bano, o fetiţă de opt ani din Kathua, a fost răpită, drogată și violată într-un mic templu hindus. După cinci zile, fata, care era membru al unui trib musulman nomad, a fost ucisă cu o piatră. Când ofiţerii de poliţie au încercat să aresteze custodele templului și pe alţi șapte bărbaţi, au fost împiedicaţi de un grup de ofiţeri ai Partitudui BJP, dar și de un ministru de stat.

Furia populaţiei a crescut după ce, săptămâna trecută, Kuldeep Singh Sengar, membru al BJP, a fost arestat împreună cu fratele său pentru că ar fi violat o fată de 16 ani din Uttar Pradesh. Familia fetei a încercat luni de zile să depună plângere la poliţie, însă fără succes. Ulterior, fata a încercat să își dea foc, iar a doua zi, tatăl fetei a murit în custodia poliţiei.

În urma celor două cazuri, premierul nu a reușit să vină cu declaraţii oficiale ceea ce a alimentat revolta publică. Criticii au spus că au fost depuse prea puţine eforturi pentru a proteja femeile și pentru a schimba atitudinile în urma unui incident din 2012 care a devenit cunoscut la nivel internaţional, când o tânără studentă la Medicină a fost violată în grup și omorâtă.

Ordinul a fost „o reacţie rapidă și necalculată care distrage atenţia de la implementarea slabă a legilor privind violul și protecţia copilului. (…) Studiile au arătat că cei mai mulţi infractori sunt cunoscuţi victimelor infantile, iar (…) introducerea pedepsei cu moartea în astfel de circumstanţe va reduce la tăcere și va pune în pericol copiii în continuare”, a declarat și Asmita Basu de la Amnesty International India.

Ritmul lent al justiţiei, dar și clasarea dosarelor sunt obstacole semnificative în încercarea autorităţilor de a face faţă volumului de cazuri de violenţă sexuală. În 2016 au fost raportate 40.000 de violuri, copiii reprezentând 40% dintre victime. Biroul Naţional de Evidenţă a Criminalităţii a declarat că în același an doar 28,2% dintre cazurile de abuz sexual asupra copiilor aduse în judecată au condus la condamnări.

India se află pe locul doi în lume în ceea ce privește agresiunile sexuale asupra copiilor. Într-un raport din 2013, Centrul Asiatic pentru Drepturile Omului a declarat că infracţiunile sexuale împotriva copiilor din India au atins proporţia de epidemie. Raportul a arătat că începând cu 2001, India a înregistrat o creștere anuală de 336% a cazurilor de viol asupra copiilor. „Abuzul sexual asupra copiilor este agresiv, nediscriminatoriu, are loc la fiecare nivel de clasă socială, geografie, cultură și religie. Se întâmplă în orașe și sate, de către părinţi, fraţi, rude, vecini, profesori și străini”, au concluzionat autorii raportului.

Însă pe primul loc în lume se află Africa de Sud, unde un copil este violat la fiecare trei minute, potrivit unui raport al Organizaţiei Solidarity Helping. În anul 2000 au fost raportate mai mult de 67.000 de cazuri de viol și de atacuri sexuale împotriva copiilor, potrivit IBTimes. Unele dintre victime au fost chiar nou-născuţi care au murit din cauza rănilor suferite, în timp ce alte victime au contractat HIV.

Un sondaj efectuat de către Consiliul de Cercetare Medicală al ţării a constatat că unul din patru bărbaţi admite că a violat pe cineva, în timp ce 62% dintre băieţii de peste 11 ani cred că forţarea unei persoane să întreţină raporturi sexuale nu este un act de violenţă, ci, dimpotrivă, fetele se bucură de viol. „Ideea că a întreţine raporturi sexuale cu o virgină vindecă SIDA este împământenită și constituie un factor motivant pentru violul copiilor”, a declarat dr. Rachel Jewkes, director al Gender and Health Research Group.

Sub conducerea fostului secretar general al ONU Kofi Annan, organizaţia a recunoscut într-un raport că angajamentele internaţionale cu privire la protejarea drepturilor copilului au eșuat în a garanta protecţia acestora și că, deși cele mai multe abuzuri au loc în ţări în curs de dezvoltare, „nicio ţară nu este fără de vină”.