Londra a decis: Bani pentru arme nucleare

168

Deputaţii britanici au votat în favoarea înnoirii celor patru submarine nucleare Trident ale ţării, cu un cost de întreţinere de aproximativ 49 de miliarde de euro. Rachetele Trident sunt o clasă de rachete balistice lansate de pe submarine, fiind echipate cu focoase nucleare.

Cu ocazia primului său discurs în faţa Parlamentului în calitate de premier, Theresa May a susţinut înnoirea programului nuclear pe care îl consideră vital pentru securitatea ţării, în condiţiile în care ameninţări „venite dinspre ţări precum Rusia şi Coreea de Nord rămân cât se poate de reale”. Nominalizarea Rusiei printre potenţialele ameninţări sugerează faptul că Marea Britanie ar putea să își menţină sau poate chiar să își întărească atitudinea dură faţă de Kremlin. Nu trebuie ignorat faptul că Marea Britanie este una dintre cele trei ţări membre NATO care posedă arme nucleare, împreună cu Franţa și Statele Unite. Rusia şi Statele Unite „deţin împreună, în continuare, peste 93% din întregul arsenal nuclear”, conform Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm. Rusia deţine 8.000 de focoase nucleare, pe când Marea Britanie doar 225.

În acest context, „este imposibil să spui cu siguranţă că nicio ameninţare nucleară nu își va face apariţia în următorii 30 sau 40 de ani, periclitând securitatea și modul nostru de viaţă”, a subliniat May. „Acesta este motivul pentru care, sub conducerea mea, acest guvern va continua să își îndeplinească obligaţia faţă de NATO de a aloca 2% din PIB-ul nostru pentru apărare. Vom menţine cea mai semnificativă capacitate de securitate şi militară din Europa”, a dezvăluit premierul britanic proiectele de viitor ale ţării, într-un interviu.

La insistenţele unui deputat scoţian curios să afle dacă este pregătită să utilizeze o armă care poate ucide 100.000 de persoane, Theresa May nu a fost deloc evazivă în a transmite ideea că „tot interesul unui sistem de descurajare este ca dușmanii noștri să știe că suntem pregătiţi să îl utilizăm”. Noul prim-ministru consideră că descurajarea adversarului prin conștientizarea costurilor pe care le implică un atac este singura strategie funcţională cu rol în apărarea  ţării. De aceea, „trebuie să transmitem fără echivoc oricărui adversar mesajul că întotdeauna costul unui atac împotriva Marii Britanii sau aliaţilor noștri va fi cu mult mai mare decât tot ce ar spera să câștige cu un astfel de atac”, este convins premierul.

Liderul opoziţiei, Jereym Corbyn, și-a formulat opoziţia faţă de decizia adoptată, dar și faţă de motivaţia acesteia. „Nu voi lua o decizie care va ucide milioane de nevinovaţi. Nu cred că ameninţarea cu crime în masă este mijlocul legitim de a desfășura relaţiile internaţionale.”