Mediterana, cimitirul visurilor de imigrant

384

Aproximativ 300 de imigranţi africani şi-au pierdut viaţa săptămâna trecută în timp ce încercau să traverseze Marea Mediterană, în căutarea unei vieţi mai bune.

Potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), cele patru bărci implicate în această tragedie transportau aproximativ 100 de persoane fiecare și au plecat sâmbătă de pe coasta libiană. Condiţiile de pe mare şi temperaturile sunt extreme în această perioadă a anului, dar, cu toate acestea, supravieţuitorii au declarat că s-au văzut obligaţi să facă această călătorie, notează BBC.

Dintre cei aproape 400 de imigranţi, unii au murit în timpul călătoriei, unii de hipotermie şi alţii au fost pur şi simplu înghiţiţi de Mediterană, mare în care de ani de zile mor mii de imigranţi şi, odată cu ei, mii de speranţe de mai bine. Anul trecut, mai bine de 3.000 de persoane au murit în Marea Mediterană, cifră care reprezintă dublul faţă de cea din anul 2011, anul Primăverii Arabe, potrivit elmundo.es.

Traversarea Mediteranei constituie ultima şansă a multor imigranţi de mai bine de 20 de ani. Din anul 2000 şi până în prezent, au murit aproximativ 22.000 în apele ei. Majoritatea provin din Africa sau Orientul Mijlociu şi mor prin înec, asfixsiaţi, de foame sau de frig. În total, cel puţin 40.000 de persoane au murit la nivel global din anul 2000 până acum, în încercarea de a ajunge în Europa, SUA, Australia sau alte ţări.

Carlotta Sami, purtătoarea de cuvânt a UNCHR în Italia, a calificat situaţia drept „o tragedie îngrozitoare şi enormă”. Naţiunile Unite, Save the Children şi alte organizaţii au criticat noul sistem de salvare ce constă în patrularea Mării Mediterane și care, din punctul lor de vedere, s-a demonstrat a fi ineficient, notează noticias.univision.com.

Vincent Cochetel, de la UNCHR, a declarat că situaţia de săptămâna aceasta este o „tragedie la scară mare”. În opinia lui, autorităţile vizate de această problemă au făcut „prea puţin şi prea târziu”.

Bineînţeles, acest episod nu este unul singular. Calais, Ceuta şi Melilla, Grecia, Lampedusa sunt doar câteva dintre locurile pe care le aleg imigranţii să poposească în disperarea lor şi care, de cele mai multe ori, devin simbolurile speranţelor frânte şi destinaţii finale.

Germani Nagassi, de 30 de ani, unul dintre supravieţuitori, declara că nu va putea uita niciodată cele trăite. „Timp de cinci ore, am plutit folosind corpurile colegilor noştri drept plută de salvare. Nu există nimic mai rău decât atât. Am văzut mulţi copii, o mamă cu patru copii, una cu un bebeluş care s-au pierdut în mare.” Printre cei care au luat cuvântul în acest context a fost şi papa Francisc, care a calificat acest accident drept „ruşine” şi a făcut un apel pentru unirea eforturilor de evitare a unor tragedii similare pe viitor.