Musulmanii au participat la mesele catolice organizate pentru preotul ucis în Franţa

245

Săptămâna trecută, preotul catolic Jacques Hamel a fost ucis în parohia sa din Saint-Etienne-du-Rouvray, Rouen, de către doi bărbaţi care juraseră credinţă grupării Stat Islamic. Ca urmare, Consiliul Musulman din Franţa le-a cerut musulmanilor să arate „solidaritate și compasiune”. Nu puţini au urmat îndemnul într-o formă inedită.

În loc să organizeze proteste împotriva islamului fundamentalist, musulmanii au recurs la o metodă mult mai grăitoare. „Suntem toţi catolici ai Franţei”, a declarat Anouar Kbibech, șeful Consiliului Musulman. Prin urmare, o mulţime de musulmani de rând au participat la serviciile divine organizate de Biserica Catolică în Rouen și Paris, pentru preotul decedat.

„Până acum, comunitatea musulmană a făcut multe lucruri care nu s-au văzut. Astăzi am vrut să fim vizibili fizic, să sărutăm familia lui Jacques Hamel și pe Sfinţia Sa Lebrun în văzul tuturor, pentru ca toată lumea să știe că cele două comunităţi sunt unite”, a declarat  Mohammed Karabila, imamul moscheii din Saint-Etienne-du-Rouvray. Musulmani au participat și la o mesă organizată la o catedrală din Nisa, dar și în Roma.

Papa Francisc, aflat în vizită oficială în Polonia, a declarat că „nu este corect să identifici islamul cu violenţa” pentru că nu este „drept și nici adevărat”, din moment ce în toate religiile există grupuri fundamentaliste. „Nu-mi place să vorbesc despre violenţa islamică pentru că în fiecare zi în care mă uit în ziare văd violenţă aici în Italia – cineva își ucide prietena, altcineva își ucide soacra. Aceștia sunt catolici botezaţi. Dacă vorbesc de violenţa islamică, trebuie să vorbesc și de violenţa catolică. Nu toţi musulmanii sunt violenţi”, a insistat suveranul pontif, citat de Hotnews.

Papa Francisc a avut un mesaj special pentru tinerii strânși la ultima mesă pe care a susţinut-o în această vizită, la Cracovia, să se ridice împotriva violenţei, a urii și a terorii, în loc să stea lipiţi de canapele, cu ochii în ecranele telefoanelor mobile. Reiterând mesajele sale deja arhicunoscute despre suferinţa celor săraci, a celor cu nevoi speciale, a celor în vârstă și a refugiaţilor, papa și-a mai exprimat și îngrijorarea în privinţa faptului că tinerii „confundă fericirea cu canapeaua”, devenind din ce în ce mai indiferenţi la evenimentele „întunecate” din lume.

„Lumea de azi îţi cere să fii un protagonist al istoriei, pentru că viaţa e întotdeauna frumoasă atunci când alegem să o trăim la maximum, când alegem să lăsăm o amprentă în urma noastră… Noi nu evaluăm corect anumite lucruri pentru că le vedem doar pe ecranul unui calculator sau telefon”, a declarat papa cu ocazia Zilei Mondiale a Tineretului, într-o ţară profund catolică, dar care s-a opus și se opune vehement primirii imigranţilor și a refugiaţilor musulmani.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.