Obsesiile Statului Islamic: barba și concubina

340

Cu scopul de a-și justifica filosofia extremistă, ideologii ISIS au realizat un ghid amănunţit unde se precizează regulile Grupării, de la detalii privind lungimea bărbii până la felul în care se raportează la sclavele sexuale.

Documente și afișe aparţinând Statului Islamic, obţinute din satele eliberate de forţele irakiene, evidenţiază un sistem strict de guvernare a grupării teroriste și eforturile Statului Islamic de a-i educa pe cetăţenii califatului în spiritul unui comportament islamic considerat adecvat.

După ce Statul Islamic a cucerit sate din nordul Irakului, în 2014, și-a impus regulile cu forţa, pedepsind pe oricine nu se integra. Mai mulţi săteni care au reușit să fugă din zonele controlate de ISIS au povestit că încălcarea regulilor era sancţionată cu biciuirea publică, cu executarea prin împușcare sau cu decapitarea.

Conform ghidului, și a normelor islamice, bărbaţii au obligaţia să își lase barbă, bărbieritul fiind interzis. Barba la bărbaţii musulmani este un simbol al ascultării de Allah, al respectului faţă de Profet și al distanţării de normele occidentale. Internetul, telefonul, dar și muzica sunt interzise, fiind considerate ca forme de divertisment nepotrivite.

În documentele găsite se precizează, de asemenea, amănunţit, condiţiile în care combatanţii Statului Islamic pot întreţine relaţii sexuale cu femeile luate drept sclave, în ceea ce pare o încercare de a stabili limitele tratamentelor aplicate femeilor capturate. Astfel, femeile care nu sunt musulmane pot fi luate drept sclave sexuale, concubine, iar militanţii pot avea concubine chiar și două surori, dar pot întreţine relaţii sexuale doar cu una dintre ele, iar concubinele nu pot fi împărţite între militanţi, notează Reuters. Femeile luate ostatice sunt obligate să stea acasă, să poarte îmbrăcăminte neagră și capul să le fie acoperit de burka.

Documentele au relevat totodată o evidenţă meticuloasă a celor care făceau donaţii Grupării. Există reguli prezentate detaliat cu privire la actul de donaţie care este, de altfel, o obligaţie în islam. Nerespectarea acestor reguli este, de asemenea, pedepsită.

Naţiunile Unite şi organizaţiile pentru drepturile omului au acuzat Statul Islamic de răpiri sistematice şi violarea a mii de femei şi fete de peste 12 ani, în special membre ale minorităţii Yazidi din nordul Irakului.

În urma unei ofensive antijihadiste de anvergură, „Califatul” Grupării Statul Islamic (SI) s-a prăbuşit în 2017, însă Irakul şi Siria se confruntă în continuare cu provocări, oraşe în ruină şi o ameninţare extremistă care persistă.

Experţii sunt de părere că atacurile teroriste se vor înmulţi probabil în 2018, întrucât distrugerea fortăreţelor Statului Islamic din Irak și Siria va întări dorinţa acestora de răzbunare. „ISIS va dori să demonstreze că are încă putere, iar militanţii lor rămân la fel înverșunaţi, ca întotdeauna. (…) Numărul de atacuri la nivel global se estimează că va crește în condiţiile în care grupul își va muta atenţia de la războiul din Orientul Mijlociu la terorismul internaţional”, a declarat Lewis-Sage Passant, fost ofiţer de informaţii britanic.