Vaticanul dezbate criza exodului creştin din Orientul Mijlociu

92

Acum un secol, creştinii reprezentau 20% din populaţia Orientului Mijlociu. Astăzi procentul lor ajunge la un modest 5,6%. Instabilitatea politică, sărăcia şi ostilitatea religioasă au provocat un adevărat exod al creştinilor din regiune, o criză despre care Vaticanul discută zilele acestea la Sinodul Episcopilor pentru Orient.

   

    Ieri a început la Vatican Sinodul Episcopilor pentru Orientul Mijlociu, un summit internaţional de criză, în cadrul căruia se va discuta situaţia creştinilor din Orient. Aproximativ 250 de episcopi, preoţi, experţi credincioşi şi laici discută despre viitorul comunităţilor creştine în regiune, în cadrul evenimentului la care au fost invitaţi să participe şi reprezentanţi ai religiei iudaice şi ai celei islamice – rabinul David Rosen, director al Departamentului Afacerilor Religioase ale Comitetului Evreiesc American, sunnitul Muhammad al-Sammak, Consilier politic al Marelui Muftiu al Libanului şi ayatolahul şiit Seyed Mostafa Mohagheh Ahamabadi, profesor de Drept al Universităţii din Teheran.

    În omilia adresată la deschiderea Sinodului, Papa Benedict al XVI-lea a reiterat importanţa Orientului Mojlociu spunând că acesta este "pământul exodului şi al întoarcerii din exil, pământul pe care a trăit, a murit şi a înviat Iisus, leagănul Bisericii, locul din care Evanghelia lui Christos a fost dusă până la graniţele Pământului." În prezent, 5,6% din locuitorii Orientului Mijlociu sunt creştini, dintre care 1,6% sunt catolici.

    În "lumina istoriei mântuirii", Papa a deplâns "diviziunile" şi "conflictele seculare" care marchează existenţa locuitorilor din Orientul Mijlociu. "A trăi demn în ţara natală este un drept uman fundamental," a spus Papa, iar "condiţiile de pace şi dreptate sunt indispensabile pentru dezvoltarea armonioasă a tuturor locuitorilor regiunii," a mai adăugat el, exprimându-şi totodată speranţa că cei credinioşi pot "experimenta bucuria de a trăi în Ţara Sfântă".

    De asemenea, Papa a atras atenţia asupra responsabilităţii Bisericii Catolice de a fi un "semn şi un instrument al unităţii şi reconcilierii" locale. Declaraţia a venit pe fondul comentariului oficial făcut de Biserica Catolică în iunie, potrivit căruia "adesea, relaţiile dintre creştini şi musulmani sunt dificile, în principal din cauză că musulmanii nu fac distincţie între religie şi politică."

    Adunarea specială a Sinodului Episcopilor pentru Orientul Mijlociu are ca temă Biserica Catolică în Orientul Mijlociu. Comuniune şi mărturie. „Mulţimea celor care au crezut era o singură inimă şi un singur suflet". La întâlnirile care se vor desfăşura între 10 – 24 octombrie va lua parte şi PS Virgil Bercea, Episcop Greco-Catolic de Oradea.