Reacţii internaţionale în urma masacrului din Gaza

265

Ciocnirile violente din Gaza dintre protestatarii palestinieni și armata israeliană, din care în perioada 30 martie–14 mai 2018 au rezultat cel puţin 105 decese și peste 10.000 de persoane au fost rănite, au provocat o puternică îngrijorare a comunităţii internaţionale. În ultimele 48 de ore, bilanţul deceselor a ajuns la 63 de persoane.

Pe fondul acestor evenimente, vineri, Consiliul ONU pentru Drepturile Omului va convoca o reuniune de urgenţă cu privire la situaţia tensionată din Fâșia Gaza. „Consiliul pentru Drepturile Omului va organiza o sesiune specială consacrată deteriorării drepturilor omului în teritoriile palestiniene ocupate, inclusiv în Ierusalimul de Est”, a declarat un purtător de cuvânt al ONU.

Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a făcut apel la prudenţă, în timp ce Zeid Ra’ad al-Hussein, Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, a acuzat Israelul de utilizarea excesivă a forţei şi cere tragerea la răspundere a forţelor de securitate israeliene.

Și Kuweitul a cerut marţi dimineaţă organizarea unei reuniuni publice a Consiliului de Securitate asupra situaţiei din Orientul Mijlociu. „Condamnăm ceea ce s-a petrecut. Va exista o reacţie din partea noastră”, a afirmat Mansour al-Otaibi, ambasadorul la ONU al Kuweitului, iar omologul său palestinian la ONU, Riyad Mansour, a declarat că se așteaptă de la Consiliul de Securitate ca acest organism să-şi „asume responsabilitatea de a opri acest masacru, a-l condamna şi a-i aduce pe cei vinovaţi în faţa justiţiei”.

„Consiliul de Securitate își exprimă nemulţumirea și tristeţea faţă de uciderea civililor palestinieni care își exercită dreptul la protest pașnic”, se arată într-o declaraţie prin care Consiliul solicită, de asemenea, o investigaţie independentă și transparentă a masacrului din Fâșia Gaza. Cu toate acestea, Statele Unite au blocat adoptarea declaraţiei. Consiliului de Securitate cere demararea unei anchete privind violenţele de la frontiera Fâşiei Gaza cu Israelul.

Turcia a decis să își recheme ambasadorii de la Tel Aviv și Washington pentru consultări și a acuzat Israelul de „terorism de stat” şi „genocid”, susţinând că Statele Unite poartă responsabilitatea „masacrului” din Fâşia Gaza. De asemenea, Bekir Bozdag, vicepremierul Turciei, a anunţat că Ankara a decretat trei zile de doliu în memoria palestinienilor decedaţi în timpul protestelor. „Ceea ce a făcut Israelul este genocid. Condamn această dramă umanitară, genocidul, indiferent din ce parte vine, Israel sau America”, a declarat preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan.

Ministrul de externe iranian a avut, de asemenea, o reacţie virulentă faţă de evenimentele din Fâșia Gaza, pe care le-a numit „un masacru cu sânge rece”. Pentru cei peste 60 de oameni uciși de forţele israeliene, liderii israelieni ar trebui judecaţi pentru crime de război, au afirmat, marţi, oficiali din Iran. „Uciderea copiilor, a femeilor şi a oamenilor fără apărare din Palestina (…) a devenit principala strategie (a Israelului) în 70 de ani de ocupaţie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministrului de Externe iranian, Bahram Ghasemi, care a mai afirmat, de asemenea, că aceste acţiuni ale Israelului sunt „rezultatul sprijinului ferm al Statelor Unite pentru statul evreu”.

Și Africa de Sud a luat aceeași decizie de a-și rechema ambasadorul din Tel Aviv, ca semn de protest faţă de atacul „nediscriminatoriu și grav”.

Uniunea Europeană s-a arătat alarmată de utilizarea de muniţie de război împotriva protestatarilor, solicitându-i Israelului să demareze cercetări pentru a-i condamna pe cei responsabili, iar Londra a îndemnat la „reţinere”. Și președintele Macron a condamnat violenţa forţelor armate israeliene împotriva demonstranţilor și și-a exprimat regretul pentru numărul mare de victime civile palestiniene din Fâşia Gaza, conform unui comunicat al Palatului Elysee.

Amnesty International a acuzat Israelul că a încălcat legea internaţională și a mers până la a evoca „crime de război” în Fâșia Gaza.

Cu toate acestea, Israelul a afirmat că protestele ar fi folosite de gruparea palestiniană islamistă Hamas, cu sediul în Fâşia Gaza, drept acoperire pentru a lansa atacuri împotriva Israelului.

Fiecare ţară are datoria de a-și apăra graniţele”, a declarat Netanyahu într-un mesaj postat pe Twitter.

Mutarea ambasadei și masacrul din Gaza

Protestele violente s-au intensificat în contextul mutării Ambasadei SUA din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, când mii de palestinieni s-au adunat în douăsprezece puncte din apropierea frontierei dintre Fâşia Gaza şi Israel, iar grupuri mici dintre ei au încercat să se apropie de bariera de securitate păzită de armata israeliană.

„Deschiderea Ambasadei SUA la Ierusalim a generat tensiune şi instabilitate în Orientul Mijlociu”, a declarat luni Nabil Abu Roudainah, purtătorul de cuvânt al preşedintelui palestinian, Mahmoud Abbas. În urma acestei decizii, Statele Unite ale Americii nu mai pot pretinde rolul de mediator în negocierile de pace între israelieni şi palestinieni, a mai subliniat purtătorul de cuvânt. „Prin această măsură, Administraţia SUA şi-a anulat rolul în procesul de pace şi a insultat lumea, poporul palestinian, naţiunea arabă şi islamică, creează tensiune şi instabilitate”, a concluzionat Nabil Abu Roudainah.

 

Niciun articol afișat