Sud-coreenii se relaxează la „închisori”

253

Sud-coreenii s-au dovedit a fi destul de inventivi atunci când s-au gândit la modalităţi de evadare din stresul cotidian.

O închisoarea falsă, situată în zona de munte a orașului Hongcheon, la est de Seul, este locul în care se duc sud-coreenii care vor să se izoleze și să scape de stres pentru o săptămână.

Aceștia primesc o uniformă albastră și trebuie să respecte regulile stricte ale instituţiei. „Deţinuţii” sunt repartizaţi în cele 28 de celule și nu pot vorbi unul cu celălalt, nici nu au acces la telefoanele mobile și nici chiar la ceasuri. Iau masa singuri în celulele identice, dotate cu podele încălzite din lemn, o masă mică cu un jurnal, un set de ceai, un covor de yoga și un buton de panică. Vizitatorii centrului au subliniat că lipsa facilităţilor se completează cu revigorarea spirituală.

„Prison Inside Me” a găzduit câteva mii de sud-coreeni în ultimii ani, unii declarând că în această locaţie au reușit să se deconecteze și să se regăsească cu adevărat. Mulţi dintre aceștia au căutat să își amelioreze starea de spirit afectată de stresul competitiv al sistemului de învăţământ și al pieţei muncii. Potrivit „deţinuţilor”, stresul la locul de muncă s-a amplificat odată cu încetinirea creșterii economice din ţară.

Park Hye-ri, în vârstă de 28 de ani și unul dintre cei care au vizitat complexul, a explicat că și-a dorit să se retragă din societate și a subliniat că acest loc i-a „oferit sentimentul libertăţii”. Și Suk-won Kang, un inginer de 57 de ani, a renunţat la confortul de acasă pentru somnul pe podeaua celulei cu numărul 207, însă a resimţit șederea sa ca o vacanţă, după cum el însuși mărturisea. La plecare, acesta a explicat mulţumit că „astăzi mă simt înviorat. În mintea mea este lumină.” La program a participat chiar și un copil de 13 ani.

Ji-hyang Noh, cofondatorul proiectului, a declarat că mulţi dintre vizitatori plâng la finalul perioadei, după ce au stat izolaţi și au avut ocazia să reflecteze asupra modului în care munca excesivă le-a afectat viaţa.

„Ţara dimineţilor liniștite”, cum mai este denumită Coreea de Sud, este cea mai suprasolicitată ţară din Asia, unde oamenii resimt o accentuată stare de surmenaj din cauza timpului prelung acordat muncii. Dintre cele 35 de ţări ale Organizaţiei pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), Coreea de Sud are cea de-a doua cea mai lungă perioadă de lucru, după Mexic, cu 2.069 de ore de lucru an, comparativ cu media de 1.764 de ore din ţările OCDE. Astfel, munca a devenit un pericol ocupaţional, care a cauzat deficienţe sociale, cum ar fi o natalitate în scădere și o rată de sinucidere alarmantă.