Atentat terorist în Ierusalim

37

O explozie puternică a avut loc miercuri, 23 martie, în Ierusalim, într-o staţie de autobuz aflată în faţa unui centru de conferinţe. Cel puţin 30 de persoane au fost rănite și una și-a pierdut viaţa. Atacul nu a fost revendicat.

Poliţia locală a spus că atacul a fost „un atentat terorist". AFP notează că acesta este termenul clasic al poliţiei israeliene pentru loviturile armate palestiniene. Ultimul atentat cu bombă în sistemul de transport public din Ierusalim a avut loc în 2004. Spre deosebire de atacurile anterioare, acesta nu a fost opera unui terorist sinucigaș, bomba de două kg fiind plasată într-o geantă.

Nimeni nu a revendicat atentatul, deși el vine în contextul creșterii tensiunii și violenţei din Fâșia Gaza. Premierul Benjamin Netanyahu a avertizat că Israelul va lua măsuri împotriva grupărilor care pun la încercare capacitatea statului evreu de a se apăra. Președintele ONU, președintele american și liderii autorităţii palestiniene au condamnat atacul.

În ultimul deceniu, peste 6.000 de palestieni și peste 1.000 de israelieni și-au pierdut viaţa în violenţele și atacurile armate între evrei și palestinieni.