Papa: Atacurile teroriste, rezultatul culturii de consum

576

Luni, papa Francisc a ţinut discursul anual de politică externă în faţa ambasadorilor la Vatican, în care a vorbit despre atacul de la Paris ca fiind un rezultat un culturii de consum, care „nu cruţă pe nimeni și nimic: natură, oameni și chiar Însuși Dumnezeu”, scrie Catholic Culture.

Papa a vorbit deschis nu doar despre atacul recent de la Paris, ci și despre masacrul de la școala Pesawar, din Pakistan, despre răpirea fetelor de către gruparea Boko Haram, despre conflictul din Ucraina și despre cel din Ţara Sfântă, dintre Israel și Palestina. De asemenea, a amintit de persecutarea creștinilor și a altor minorităţi religioase de către „terorismul fundamentalist” din Siria și Irak.

Papa a explicat că acest fenomen este o consecinţă a aplicării culturii de consum la Dumnezeu. „Fundamentalismul religios, chiar înainte de a elimina oameni prin acte criminale îngrozitoare, mai întâi Îl elimină pe Dumnezeu, transformându-L într-un simplu pretext ideologic. Oamenii își pierd libertatea și devin sclavii celor mai noi trenduri, ai puterii, ai banilor sau ai diverselor forme deviante de religie. Forme diverse de sclavie se nasc dintr-o inimă decăzută, o inimă incapabilă să recunoască și să facă binele sau să urmărească pacea”, a declarat papa, conform AP.

Lucrurile însă nu se opresc aici, căci cultura de consum ne afectează în propriile case. Francisc nu a vorbit doar despre acei „exilaţi ascunși”, bătrâni, persoane cu dizabilităţi și tineri care nu au nicio şansă concretă pentru viitor, ci și despre faptul că familia în sine este considerată dispensabilă, „din cauza culturii individualiste care seceră legăturile între oameni și duce la o scădere dramatică a ratei natalităţii, sprijinind prin legislaţie mai degrabă forme diverse de coabitare decât familia ca pilon al societăţii”, a mai precizat el.

Conform viziunii sale, această cultură în care trăim astăzi este un efect al globalizării, care nivelează diferenţele dintre oameni și culturi, privându-ne de acei factori care modelează identitatea și care ar trebui să fie esenţiali pentru perpetuarea moștenirii culturale și pentru o bună dezvoltare socială. Situaţia este doar agravată de anii de criză economică, ce au cultivat pesimismul și conflictele sociale, scrie Catholic Culture.

Cu toate acestea, ar exista și semne de speranţă. Printre ele se numără planul de închidere a închisorii Guantanamo, regândirea relaţiilor dintre Cuba și Statele Unite și negocierile care să pună capăt diverselor conflicte de pe mapamond.