Primul atentat sinucigaș din Suedia

233

Două explozii au zguduit sâmbătă centrul capitalei suedeze. Dacă se confirmă ca atentat sinucigaș, ar fi primul de acest fel din Suedia.

Exploziile au avut loc într-o zonă intens populată de pietoni aflaţi la cumpărături. Două mașini au sărit în aer, la doar câteva minute distanţă una de alta. A murit o persoană și au decedat alte două. Persoana decedată nu a putut fi identificată, iar lângă ea s-a găsit o geantă. Poliţia nu e detaliat dacă e vorba de atentator sau nu.

Cu 10 minute înainte de explozii au fost primite emailuri de avertizare. Cel ce a trimis emailurile a justificat atacurile ca o replică la prezenţa trupelor suedeze în Afghanistan, unde se află 500 de militari, și la cazul caricaturistului Lars Vilks care l-a desenat pe Mahomed cu un trup de câine.

Duminică, poliţia a confirmat însă evenimentul ca un „act de terorism". „După criteriile noastre acesta a fost un act de terorism", a spus Anders Thornberg, conducătorul diviziei de securitate. Șefa poliţiei din Stockholm, Carin Gotblad, a apreciat însă că evenimentul a fost unul „foarte serios”, dar, din perspectiva victimelor umane, atacatorul „a eșuat" în actul său terorist.

Suedia se confruntă cu primul caz de atac terorist de acest fel pe teritoriul său. Primul ministru Fredrik Reinfeldt a numit exploziile „complet inacceptabile", afirmând că „Suedia este o societate deschisă în care am afirmat că dorim ca oamenii care vin din lumi diferite, cred în dumnezei diferiţi sau în niciunul, să trăiască alături unii de alţii."