România, ţintă pentru atentate teroriste

128

Şeicul Omar Bakri, unul dintre cei mai importanţi militanţi islamici din lume, care a avut un rol important în dezvoltarea mişcării Hizb ut-Tahrir în Marea Britanie, avertizează că România este tărâm islmic ce trebuie eliberat.

Liderul sirian cu puternice legături Al-Qaeda se află în Liban din 2005, când a fost expulzat din Marea Britanie, unde locuia de 20 de ani, după ce a fost acuzat în presă de participarea la atentatele din iulie 2005.

Recent, el a făcut referiri la atacul sinucigaş din Bulgaria, în care un autocar cu turişti israelini a explodat la aeroportul Burgas. El a spus că Bulgaria este o ţintă legimită pentru astfel de atacuri din cauza trupelor sale în Afganistan şi Irak şi din cauza colaborării sale militare cu Israelul. „Atentatul de la Burgas a fost împotriva unei ţinte israeliene. De aceea toţi care au murit acolo sunt fii de israelieni şi între ei există mulţi oameni importanţi. Ei au multă putere", a spus el, citat de cotidianul bulgar 24 ceasa.

Potrivit lui Bakri, toată Europa de Răsărit este teritoriu islamic, însă atacurile depind de „tactica şi strategia la faţa locului". „Noi considerăm că pot fi săvârşite atentate în inima Bulgariei. Se poate şi în România, şi în alte state," a mai spus Bakri.

Ministrul de externe, Titus Corlăţean, a declarat la Antena 3 că astfel de declaraţii nu vor afecta în niciun fel angajamentele militare ale României.

În România islamul este prezent de mai bine de opt secole, însă până la ora actuală nu a existat niciun pericol. Muftiul cultului musulman din România, Yusuf Muurat, spunea într-un interviu acordat, în 2010, ziarului România liberă, că şi în România există curente radicale şi imami care îi atrag pe tineri pe căi greşite, dar că „încă nu s-au aprins atât de mult".