Bani din senin și capcana din spatele lor

372

Cum ar fi dacă fiecare familie din Europa ar câștiga cu 500 de euro mai mult, fără să facă nimic? Nu e o glumă, este ceea ce crede Uniunea Europeană că se va întâmpla dacă va încheia un acord de liber schimb cu Statele Unite.

În data de 19 mai au reînceput negocierile pentru ceea ce va fi cel mai mare acord comercial semnat vreodată. Negocierile, aflate la a cincea rundă, vor avea loc o săptămână într-un mic oraș american, Arlington, menţionează BBC.

Practic, dacă acordul va fi semnat, importurile dintre americani și europeni vor fi eliminate, ceea ce va promova creșterea economică și va crește veniturile în UE și SUA. „Producţia și costul pentru consumator ar deveni mai ieftine”, a declarat Marcus Beyrer, directorul general al grupului de lobby din Europa. Astfel, oamenii vor plăti cu 500 de euro mai puţin pentru produsele pe care le cumpără acum. Asta dacă nu vor profita și producătorii de schimbare și nu vor crește preţurile. Părerea lui Beyrer este împărtășită de susţinătorilor acordului, care au calculat și un venit adiţional de 120 de miliarde de euro la nivelul UE, pe lângă cei 500 de euro câștigaţi la nivel de familie.

Dacă privim însă nivelul taxelor și tarifelor dintre SUA și UE, se poate observa ușor că ele sunt destul de mici, cu doar câteva excepţii. Așa că impactul economic al eliminării lor nu ar trebui să fie atât de mare. Ceea ce face cumva ca interesul vădit să nu fie susţinut de beneficii.

Aici intră în discuţie oponenţii acordului, care consideră că interesul principal este eliminarea unor altfel de bariere, ca de exemplu reglementări care restricţionează comerţul la fel sau chiar mai mult decât taxele. Acestea ar contribui de fapt la creșterea sumei pe care fiecare parte o poate câștiga.

Prea frumos ca să fie adevărat

Beneficiile pretinse ale acordului sunt mult prea optimiste, spune Olivier Hoedeman de la Corporate Europe Observatory. Până și în cel mai optimist scenariu, adică armonizarea totală a legislaţiei, beneficiile nu se vor vedea mai devreme de 25 de ani. O agenţie de cercetare austriacă susţine această opinie, conformă cu un studiu care arată că beneficiile sunt foarte mici.

Miza întregului acord rămâne așadar eliminarea unor reglementări care protejează acum consumatorul. America, spune Hoedeman, urmărește relaxarea unor politici, spre exemplu cele cu privire la alimentele modificate genetic. Marile companii  vor fi cele care vor câștiga în final, nu și consumatorii, care vor avea produse la calitatea minimă acceptată într-una din cele două economii. Adică cea americană, pentru că acolo reglementările sunt mai slabe.

Temerile oponenţilor merg până la atacarea suveranităţii statelor din cauza eliminării reglementărilor. Există și precedente. De exemplu, compania Philip Morris a atacat în instanţă statul australian pentru o lege în ceea ce privește ţigările. Procesul a fost iniţiat de filiala companiei din Hong Kong, ţară care are un acord de liber schimb cu Australia. Compania a putut astfel să declare că noua legislaţie este o încălcare a acordului și să încerce să împiedice aprobarea noii legi.

Nici populaţia nu privește cu ochi buni acordul. Weekendul acesta au avut loc proteste la Bruxelles, unde au participat aproximativ 500 de persoane, dintre care 240 au fost reţinute de poliţie. Protestatarii au declarat că acordul este plasat „într-o totală opacitate”, iar decizia nu este deloc una democratică și are în vedere interesele multinaţionalelor. Acordul nu este, în opinia protestatarilor, decât un semn că „politicienii se pleacă în faţa intereselor oamenilor de afaceri.” N-ar fi o premieră.