CE doreşte evaluarea măsurilor anticorupţie

16

Comisia Europeană a instituit, în premieră, un mecanism de evaluare a măsurilor anticorupţie din statele europene. Începând cu 2013, CE va publica un raport anticorupţie care va analiza insuccesele şi punctele vulnerabile ale statelor membre.

Comisia va propune o serie de norme privind confiscarea activelor obţinute din criminalitate, va intensifica acţiunile de cooperare judiciară şi poliţienească şi va urmări pregătirea continuă a funcţionarilor cărora le revine responsabilitatea aplicării legii, notează Mediafax.

Raportul anticorupţie va fi publicat o dată la 2 ani şi va avea la bază informaţii primite de la Consiliul Europei, ONU şi OECD, dar şi de la experţi independenţi şi societatea civilă.

Toate statele membre UE sunt afectate de corupţie, notează Comisia Europeană. Patru din 5 europeni consideră corupţia o problemă majoră cu care se confruntă ţara lor şi susţin că este nevoie de măsuri mai ferme pentru combaterea acesteia.

Actele de corupţie se cifrează, conform estimărilor, la cca. 120 de miliarde de euro pe an, sumă ce reprezintă cca. 1% din produsul intern brut al UE.

(Foto: congressofdiplomats.org)