O Europă cu două viteze

19

Cancelarul german Angela Merkel a respins regulat ideea unei Europe divizate. Spiegel Online scrie că recent cancelarul a dat o serie de semnale cu privire la abandonarea conceptului exclusiv de uniune de 27 de ţări.

În plus, l-ar dori pe Herman Van Rompuy să preia procesul și să devină liderul Zonei Euro.

Conform acestui plan, cele 17 ţări din Zona Euro și-ar putea unifica politicile fiscale, bugetare și sociale. Ministrul de finanţe german Wolfgang Schäuble a propus săptămâna trecută conducerii Uniunii Creștin Democrate (CDU) planul ca ţările din zona euro să aibă o relaţie mai strânsă decât cele din întreaga Uniune. Planul a fost propus de Schäuble încă din 1990, ţările alese urmând a forma ceea ce atunci s-a numit „Miezul Europei".

Propunerile sunt foarte controversate. Marea Britanie, care este membră a UE dar nu și a zonei euro, s-a opus întotdeauna unei Europe cu două viteze. În acest nou context și menirea Comisiei Europene ar trebui reconsiderată. Chiar în politica internă germană ideea nu este apreciată, nici de partenerii CDU: „Nu vom salva moneda euro prin crearea unor noi comitete și instrumente", a spus Horst Seehofer, președintele Uniunii Social Creștine (CSU). „Nu vrem să avem super-state europene.”