Şansele de aderare la spaţiul Schengen, sub 1%

21

După ce raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) a fost foarte dur, chiar şi susţinătorii vechi ai României şi Bulgariei la aderarea în spaţiul Schengen nu mai sunt la fel de dispuşi să ne sprijine.

Unul dintre cei care ar fi trebuit să susţină România în această aderare este Germania. Însă Hans Peter Friedrich, ministrul de externe german, nu dă României şanse prea mari pentru aderarea de anul acesta. „România şi Bulgaria ar putea să nu fie pregătite să adere la Spaţiul Schengen anul acesta, chiar şi parţial, cu spaţiul aerian şi maritim", a declarat acesta pentru Bloomberg

Friedrich este perceput ca un politician al măsurilor dure. El a devenit una din cele mai criticate personalităţi ale guvernului german, după ce s-a descoperit că Ministerul de Interne monitoriza site-urile pe care le accesau persoanele suspecţilor în diferite cazuri, deşi în Germania autorităţile au dreptul doar să monitorizeze convorbirile telefonice. Criticile s-au înteţit în ultimele zile, după ce i-a demis fără nicio explicaţie pe şefii poliţiei federale.

Nu doar Germania s-a exprimat public cu privire la aderare, ci şi mai mulţi diplomaţi europeni. Aceştia s-au exprimat în sensul amânării discuţiei privind extinderea Schengen cu România. Şansele ca acest subiect să fie pus în discuţie în următoarea perioadă s-au restrâns la 1%.

Pierderea Germaniei ca partener reduce considerabil şansele acceptării vreunui compromis între statele care se opun (în special Olanda) şi cele care susţin România.

Statele membre ale acestui spaţiu au eliminat sau vor elimina controalele pentru persoane la frontierele dintre ele, astfel încât este posibilă trecerea frontierei între oricare două asemenea state fără prezentare de acte de identitate şi fără opriri pentru control.