UE vrea să interzică costurile de roaming

10

Comisia Europeană a depus planurile legislative pentru a interzice costurile care se impun pe telefoanele primite atunci când suntem în afara ţării, dar și pentru a permite operatorilor de telefonie să ceară mai mult pentru conexiuni de internet de înaltă calitate.

Conform acestei propuneri, care va trebui aprobată de Parlamentul European și de statele membre, costurile pentru apelurile primite când ne aflăm într-o ţară membră UE vor fi anulate începând cu 2014.

Costurile pentru apelurile pe care le dăm în alte ţări membre UE vor scădea și ele. Propunerea prevede și o neutralizare a accesului la internet, în sensul că nu ar trebui să se mai practice blocarea conexiunii sau încetinirea ei pentru cei care nu plătesc pentru un serviciu premium.

Multe companii sunt sceptice în ceea ce privește internetul, pe care nu îl văd neapărat ca un bun comun, și care practică masiv prioritizarea traficului. Propunerea prevede ca doar pentru servicii speciale care asigură internet de înaltă calitate să se plătească mai mult, scrie EuObserver.