„Vrem mâncare!” Un refren prea dur în Venezuela

394

Informaţiile care sosesc din Venezuela par desprinse din filmele de groază. Viaţa devine insuportabilă, iar soluţiile la care recurg cetăţenii pentru a se salva nu fac decât să arunce ţara și mai mult în haos.

Tebie Gonzalez și Ramiro Ramirez resimt din plin ameninţarea crizei din Venezuela. Normalitatea pare să devină un deziderat greu de atins, însă nu din cauza tensiunilor familiale. Perspectiva foametei este cea care le dă cea mai mare bătaie de cap. Deși mai păstrează încă în apartamentul lor elegant dulapuri cu haine de firmă și un frigider plin de suveniruri-magneţi ca amintiri din numeroasele vacanţe petrecute în străinătate, viaţa nu mai este aceeași, fiindcă se resimte tot mai acut penuria de alimente.

Atunci când guvernul venezuelan a deschis frontiera cu Columbia săptămâna trecută, cei doi soţi au decis să „își pună la bătaie” economiile înainte ca lucrurile să devină și mai grave. „Este vorba despre banii pe care i-am economisit pentru situaţii de urgenţă, iar acum este o situaţie de urgenţă”, a spus Ramirez. „Nu este foarte comod faptul că trebuie să îi cheltuim, dar găsim din ce în ce mai puţină hrană în fiecare zi și trebuie să ne pregătim pentru ceea ce urmează.”

I-au lăsat pe cei doi copii în grija rudelor și au trecut împreună cu mulţi alţi venezuelani prin ceea ce oficialii columbieni au numit un „coridor umanitar”, pentru a cumpăra cât mai multe din bunurile de bază. În ţară nu prea mai există nici hârtie igienică, nici zahăr, nici unt pentru pâine, nici măcar lapte praf pentru sugari. Decizia deschiderii graniţei i-a aparţinut guvernatorului regional, în ciuda faptului că preşedintele Nicolas Maduro a ordonat închiderea vămilor pentru a preveni contrabanda.

Gonzalez, în vârstă de 36 de ani, câștigă un salariu de câteva ori mai mare decât salariul minim, datorită slujbei sale de manager de vânzări. Însă, în ultimul timp, salariul ei a devenit insuficient din cauza inflaţiei care a ajuns la 700%. Magazinul de piese auto al lui Ramirez a dat faliment după ce președintele Nicolas Maduro a închis graniţa cu Columbia în urmă cu un an, invocând contrabanda necontrolată. În consecinţă, cei doi soţi au fost nevoiţi să renunţe la stilul de viaţă pe care și-l permiseseră cu ceva timp înainte. Au încetat să mai mănânce în oraș, au abandonat planul de a cumpăra o casă și și-au scos a doua mașină la vânzare.

Columbia salvatoare

La ora 6:00 dimineaţa, împreună cu mii de venezuelani disperaţi, cei doi soţi au năvălit la punctul de trecere a frontierei. Graniţa, care a fost închisă tot anul, s-a deschis acum, însă doar pentru 12 ore. „Am venit să cumpăr orez, zahăr, lapte, medicamente și tot ceea ce mai putem lua, pentru că nu avem ce mânca. Suntem înfometaţi”, a declarat un bărbat. Un oficial columbian din domeniul imigraţiei a asigurat că „le oferim tot ajutorul posibil celor care vin la noi să se aprovizioneze”. La jumătatea zilei, trecuseră în Columbia 52.000 de persoane, potrivit ministerului Apărării de la Bogota.

„M-am gândit că trecerea graniţei va fi mai ușoară, însă m-a făcut să mă simt atât de umilită, de parcă eram un animal, un refugiat”, a spus Gonzales. Ceea ce au întâlnit în primul oraș columbian părea să fie desprins din altă lume. „Uite cât de diferite sunt lucrurile dincolo. Este ca Disneyland”, a comentat Ramirez. Nu numai că a găsit alimentele atât de mult râvnite, însă totul era mult mai ieftin decât pe piaţa neagră din Venezuela. Autorităţile de la Bogota au făcut eforturi insistente pentru a aproviziona magazinele din Cucuta cu „zahăr, ulei şi făină, care sunt produsele cele mai cerute”.

Haos pe străzi

Această situaţie survine după săptămâni de proteste uneori violente în Venezuela. Un corespondent CNN a transmis că „guvernul le-a promis că le acordă tichete pentru alimente, dar, până acum, nu au primit nimic. Așa că au hotărât să-și facă singuri dreptate și au blocat drumul. Așteaptă să vadă cum se va derula confruntarea cu scutierii. După cum vedeţi, nu au pic de frică.” În acest context, armata a fost trimisă să preia controlul distribuţiei de alimente și medicamente. Guvernul vrea să recurgă la „puţină disciplină” pentru a realiza o distribuţie „echitabilă” a alimentelor, anunţă oficialii venezuelani. Intervenţia armatei pare cu atât mai necesară cu cât jafurile, răpirile și luările de ostatici sunt la ordinea zilei. Magazinele aproape goale sunt luate cu asalt. Oameni de rând recurg la tot felul de intervenţii ilegale pentru a face rost de banii necesari pentru achiziţiile de pe piaţa neagră, unde preţurile sunt exorbitante.