Alertă în ceea ce priveşte emisiile de CO2

130

Informaţii scurse din raportul ONU ce urmează să fie publicat în luna aprilie alertează în ceea ce priveşte creşterea emisiilor de CO2 şi a gazelor cu efect de seră şi, de asemenea, asupra necesităţii de a adopta măsuri urgente.

Emisiile de CO2 au crescut în medie cu 2,2% pe an, între anii 2000-2010, ceea ce reprezintă o dublare a acestora faţă de anii 1970-2000. Raportul, realizat de către Intergovenmental Panel on Climate Change a mai subliniat faptul că, dacă situaţia va continua să fie aceeaşi în viitor, va fi nevoie de măsuri tehnologice foarte scumpe, notează BBC.

Raportul atrage atenţia autorităţilor asupra nevoii urgente de a întreprinde acţiuni pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră şi totodată pentru a promova energia curată. Dacă se continuă în ritmul actual în ceea ce priveşte creşterea emisiilor de CO2, impactul va fi devastator. Se pare că, printre altele, cauzele creşterii emisiilor de gaze cu efect de seră sunt creşterea economică şi creşterea populaţiei.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, există o strânsă legătură între schimbările climatice şi fenomenele meteorologice care au loc în prezent. Nu mai departe de acum câteva zile, milioane de americani au îndurat temperaturi extreme şi ninsori, provocate de vortexul polar. Consilierul preşedintelui Barack Obama pe probleme se ştiinţă şi tehnologie, John Holdren a declarat recent că valul de frig care a lovit SUA este provocat de schimbările climatice. Mai mult decât atât, Holdren susţine că există din ce mai multe indicii a faptului că situaţii de genul celor petrecute în SUA se vor repeta din ce mai des.

Valul de căldură care a cuprins zilele acestea Australia este de asemenea atribuit schimbărilor climatice. Specialiştii spun că aceste episoade sunt din ce în ce mai puternice, mai lungi şi mai frecvente. Temperaturile din anumite oraşe au fost mai mari de 40º C, ceea ce a făcut ca activitatea pompierilor care încercau să stingă incendiile forestiere să fie foarte dificilă. Condiţiile prezente sunt asemănătoare cu cele care au precedat catastrofa din anul 2009, potrivit experţilor în domeniu, care s-a soldat cu 173 de morţi şi peste 2.000 de locuinţe distruse.

Conferinţa privind schimbările climatice va avea loc anul acesta în Lima, Peru, unde reprezentanţii celor 195 de ţări care vor participa la aceasta vor încerca să stabilească un nou acord în ceea ce priveşte măsurile care vor fi adoptate pentru a reduce emisiile de CO2 şi a gazelor cu efect de seră.