Bisericile intră în programul „Casa Verde”

49

Administratorii lăcașelor de cult vor putea echipa bisericile folosind fonduri disponibile de la stat, prin programul „Casa Verde”, după ce prevederile acestuia au fost modificate, a anunţat astăzi ministrul Mediului Laszlo Borbely.

Finanţarea acordată pentru soluţiile ecologice vizând întreţinerea și funcţionarea clădirilor va fi disponibilă, începând cu anul viitor și pentru biserici. Ministrul mediului a anunţat astăzi, într-o conferinţă de presă, că „mecanismul pentru accesarea fondurilor a fost simplificat și au fost incluse și cultele la persoane juridice.”

Potrivit ministrului, citat de Green Report, programul are la bază „un sistem simplu, cu un dosar simplu. Cetăţeanul își cumpără centrala, recepţionează lucrarea și primește banii. Plătește mai puţin pentru încălzire și ajută mediul.”

După amânări repetate, programul „Casa Verde” a demarat la 1 iulie, cu un buget de 110 milioane de lei. Până la data conferinţei au fost depuse în jur de 15.500 de dosare, dintre care aproximativ 8.500 au fost deja verificate, dând posibilitatea la 1.000 de beneficiari să efectueze lucrări în baza programului.