Cât de nedrepte vor fi schimbările climatice

1018

Topul celor mai vulnerabile ţări în faţa modificărilor climatice, realizat de Agenţia Standard & Poor’s, scoate în evidenţă o consecinţă cel puţin nedreaptă a schimbării climei.

„Statele vor fi, probabil, afectate în mod inegal de schimbările climatice. Cele mai sărace și mai slab cotate vor fi cel mai grav afectate, lucru care ar putea contribui la creșterea inegală a ratingului global”, au observat cercetătorii. Mai mult, sărăcia din regiunile expuse unui risc major în faţa schimbărilor climatice va fi un impediment în adoptarea unor măsuri de adaptare la acestea.

Rezultatele cercetării se bazează pe analiza datelor privind situaţia din 116 ţări din lume, inclusiv România. Experţii au luat în calcul procentul populaţiei care locuiește în regiunile de coastă, procentul pe care îl reprezintă agricultura în produsul intern brut al ţărilor afectate și gradul de vulnerabilitate și adaptare al unei regiuni în faţa efectelor modificărilor climatice, măsurat pe baza indexului global realizat de Universitatea din Notre Dame.

Harta publicată de cercetători arată că cele mai vulnerabile regiuni sunt localizate în Africa și partea de sud a Asiei. Potrivit clasamentului, cea mai afectată ţară ar putea fi Cambodgia, urmată apoi de Vietnam, Bangladesh, Senegal, Mozambic și Fiji.

La polul opus se află Luxemburg, ţara cu cel mai mic risc de a fi afectată de schimbările climatice. Pe locurile imediat următoare se află Elveţia, Austria, Republica Cehă, Republica Slovacă, Ungaria, Slovenia, Germania, Franţa și SUA. Regiunile din Europa de Vest și din America de Nord sunt cel mai puţin vulnerabile în faţa modificărilor climei. România s-a clasat între primele 30 de ţări cu cel mai mic risc de vulnerabilitate.

Rezultatele Standard & Poor’s scot în evidenţă o altă consecinţă nedreaptă a încălzirii globale. Mai exact, ţările care au contribuit în mod semnificativ la schimbarea climatică (cele din partea de nord) sunt și cele mai puţin afectate de acest fenomen, scrie Fast CoExist. În schimb, cu mici excepţii, observate în Australia, Oceania și sudul Africii, regiunile sudice au un grad de vulnerabilitate mediu spre ridicat în faţa modificărilor climatice globale.

Conform unei cercetări publicate de American Scientist, Qatar a fost regiunea cu cea mai mare emisie de CO2 pe cap de locuitor, urmată de Republica din Trinidad și Tobago, apoi Emiratele Arabe Unite. Însă pe al patrulea loc în acest clasament se află Luxemburg, ţara care ocupă primul loc în topul celor mai puţin vulnerabile regiuni din lume în faţa schimbărilor climatice, alcătuit de Standard & Poor’s. De asemenea, SUA, aflată pe poziţia a 10-a în acest clasament, ocupă locul al șaselea în topul regiunilor cu cel mai înalt nivel de emisii de CO2 per capita. În schimb, ţări precum Mozambic sau Etiopia, aflate printre regiunile cu cel mai mare grad de risc în faţa schimbărilor climatice, se află printre cele 15 ţări cu cel mai mic nivel de emisii de CO2.

 

Foto: stockvault.net

Niciun articol afișat