Cum au văzut oamenii cutremurele, de-a lungul istoriei

Cutremurele au semănat dintotdeauna frica printre oamenii care nu știau de ce îi zguduie Pământul, dar vedeau cum avuţiile lor sau cei dragi puteau dispărea cu ușurinţă după o astfel de zguduire. Legendele culturilor antice ne par hilare însă, deși diferit, superstiţii de azi despre cutremure continuă să explice satisfăcător, pentru unii, aceste dezastre.

Contururile unei planete de plastic

„Avem tot ce aveţi nevoie și mult mai mult!” este sloganul publicitar care apare în primele minute ale unui celebru film de animaţie1; un slogan câtuși de puţin bulversant pentru spectatorii demult acomodaţi cu reclamele societăţii de consum. Derutant poate fi însă faptul că reclama, cu promisiunile ei de abundenţă, este afișată într-un hipermarket pustiu,...

„De ce suntem singuri?” | Siria, ţara crizelor suprapuse

După mai bine de un deceniu de război civil, în care au pierit peste 300.000 de civili, Siria este lovită de o nouă criză. Oamenii sapă din nou morminte, pentru adulţi și copii care reușiseră să supravieţuiască războiului.

De la cutremurul din 1977 la cutremurul din Turcia | Lecţiile pe care (nu) le învăţăm ușor

Ar putea fi ceea ce s-a întâmplat în Turcia „povestea viitorului nostru”? E o întrebare la care trecutul ne ajută să găsim răspunsuri, livrându-ne cifre și istorii prea puţin liniștitoare.

„Dezastrul secolului” | Cutremurul din Turcia, de la cauze la posibilele implicaţii politice

Turcia se confruntă cu „dezastrul secolului” – spun oficialităţile turce –, iar bilanţul cutremurului, care crește de la oră la oră, dezvăluie proporţiile acestuia: peste 16.000 de morţi (în Turcia și în Siria), sute de mii de sinistraţi care își petrec nopţile geroase pe stradă sau în corturi, aproape 6.500 de clădiri distruse sau avariate.

Cutremurul lovește Haiti din nou

M-am născut și am crescut în Haiti, o ţară situată în Caraibe, la aproximativ o oră și jumătate de zbor de Miami. Haiti ocupă o tremie, pe partea de vest (Republica Dominicană ocupă celelalte două treimi) a insulei Hispaniola. 

Cine a furat finalurile fericite?

„Dacă îţi tai braţul, soţul tău te va primi înapoi?“ „Soţul meu mă iubește foarte mult.“ Așa că a început să taie. „Nu aveam nicio alternativă“.

Trei studenţi indonezieni au inventat un dispozitiv de localizare a victimelor seismelor

De mărimea unui card de credit și cu un cost de producţie de numai 7 dolari, dispozitivul emite un semnal de tip impuls pentru orice mișcare redusă, precum cea determinată de respiraţie, care poate fi detectată pe o rază de până la 10 kilometri.

Cineva trebuie să salveze Amazonul. Dar cine?

Deși un imn popular descrie cerul de deasupra orașului brazilian Porto Velho ca fiind veșnic albastru, orașul, la fel ca o mare parte din bazinul Amazonului, a fost învăluit într-o perdea densă de fum, zilele acestea. Și Sao Paolo, cel mai mare oraș al ţării, s-a cufundat în întuneric în miezul zilei, preţ de o...

Dezastrele au costat omenirea 44 mld. dolari în primul semestru al anului

Dezastrele naturale și cele provocate de om au costat omenirea nu mai puţin de 44 de miliarde de dolari (39,7 miliarde euro) în doar primele șase luni ale anului, arată un studiu preliminar al grupului elveţian de reasigurări Swiss Re.

Incendiile din Siberia, „o catastrofă ecologică”. Flăcările sunt vizibile din spaţiu.

Deși incendiile de vegetaţie sunt ceva obișnuit în Siberia, cele de anul acesta sunt cele mai sălbatice din istoria cunoscută, spun activiștii de mediu din Rusia: au mistuit deja o suprafaţă de dimensiunea Belgiei, o sută de orașe și sate sunt sufocate de fum, iar emisiile de dioxid de carbon sunt comparabile cu cele emise...

Vremea extremă a afectat 62 de milioane de oameni în 2018

Organizaţia Meteorologică Mondială, un organism specializat al Organizaţiei Naţiunilor Unite, tocmai și-a publicat raportul anual asupra stării climei la nivel mondial, în care se subliniază că fenomenele meteo extreme au afectat 62 de milioane de oameni în 2018, dintre care 2 milioane au fost nevoiţi să se relocheze.

Studiu: Efectul de domino care agravează dezastrele ecologice

Decidenţii politici au subestimat grav riscurile depășirii limitelor ecologice ale Terrei, avertizează un studiu care arată că 45% dintre potenţialele colapsuri ale mediului sunt interconectate, existând posibilitatea de a se amplifica unele pe altele.

Autovehiculele și cărbunii, cauza creșterii masive a nivelului de CO2

Cantitatea de carbon emisă de cele mai dezvoltate naţiuni din lume va crește în continuare până la finele anului, după o stagnare în ultimii cinci ani, a avertizat Agenţia Internaţională pentru Energie (IEA).

Banca Mondială investește în combaterea încălzirii globale

Pentru perioada 2021-2025, Banca Mondială va pune la dispoziţie 200 de miliarde de dolari ţărilor care vor dori să își reducă emisiile de gaze cu efect de seră și celor care vor fi nevoite să se adapteze schimbărilor climatice. Suma reprezintă o dublare a planului de investiţii stabilit după Acordul de mediu de la Paris,...

Sistemul alimentar global este complet stricat, avertizează cercetătorii

Milioane de oameni de pe planetă sunt subnutriţi, în timp ce alte milioane de oameni mor prematur din cauza bolilor cauzate de obezitate și un stil de viaţă nesănătos. Pe deasupra, sistemul alimentar actual este nesustenabil și contribuie la încălzirea globală și la catastrofele naturale, avertizează 130 de academicieni din toată lumea. Un raport elaborat...

Trump respinge constatările știinţifice privitoare la schimbările climatice

Președintele american, Donald Trump, a respins concluziile unui raport guvernamental asupra schimbărilor climatice din Statele Unite, care avertizează asupra unor viitoare costuri economice devastatoare. „Nu cred”, a declarat luni președintele Trump.

ONU: Gazele cu efect de seră au atins nivelul maxim istoric

Organizaţia Naţiunilor Unite a tras un puternic semnal de alarmă cu privire la impactul „distructiv și ireversibil” al gazelor cu efect de seră, răspunzătoare de schimbările climatice, de creșterea nivelului mării, de vremea extremă și de creșterea acidităţii apelor oceanelor.

Esenţiale de weekend

Raportul MCV, mai dur pentru România decât pentru Bulgaria

Esenţiale de weekend

S-a mutat data majorării salariului minim

Esenţiale de weekend

Românii sunt pro-americani