Cel mai friguros loc de pe harta lumii

332

Noul record pentru cea mai scăzută temperatură măsurată vreodată pe Pământ a fost înregistrat în regiunea Platoului Antarcticii de Sud, susţin cercetătorii de la NASA în urma analizei datelor colectate de sateliţi timp de 32 de ani.

În această zonă a fost atinsă temperatura de – 93,2 grade Celsius, la data de 10 august 2010. Recordul anterior pentru cea mai scăzută temperatură a fost stabilit în anul 1983, tot în Antarctica, unde au fost înregistrate – 89,2 grade Celsius la Staţia de Cercetare rusă, Vostok.

„Este dificil să ne imaginăm ce înseamnă aceste temperaturi scăzute”, a declarat pentru BBC coordonatorul ceretării, dr. Ted Scambos, de la Centrul Naţionale de Date pentru Zăpadă și Gheaţă din SUA. El a explicat că acest record reprezintă o temperatură mai mică cu circa 50 de grade faţă de cele înregistrate în Alaska și Siberia.

Informaţiile făcute publice recent nu sunt însă cele finale. Expertul punctează că valoarea exactă a noului record pentru cea mai scăzută temperatură va fi stabilită abia peste un an, după o serie de verificări a datelor. În urma viitoarelor revizuiri, ar putea rezulta o valoare mai mică cu aproximativ un grad faţă de cea anunţată.