Soluţiile geniale răsar deseori din simplul fapt de a privi un lucru vechi într-o perspectivă nouă. Cu un strop de imaginaţie și cu un minimum de transformări, chiar și o banală cutie de pizza poate ajunge să își maximizeze beneficiile pentru mediu.

GreenBox este o cutie inovatoare de pizza, creată de compania Evovention. Datorită modului în care este concepută, cutia poate fi folosită atât la transportarea unei pizza, la consumarea ei pe patru „farfurii”, cât și la stocarea ulterioară în frigider. Totul, folosind aceeași cantitate de carton, doar că tăiat mult mai inteligent decât în cazul unei cutii obișnuite.

Regândirea ambalajului elimină astfel nevoia utilizării unor farfurii de plastic, pentru consum, dar și a unui ambalaj de plastic în care să fie împachetat restul, neconsumat, de pizza. În plus, pliurile și tăieturile fac mult mai ușoară debarasarea de cartonul devenit gunoi.

Specialiştii în domeniu spun că modul în care este prezentat produsul poate contribui în proporţie de 20% la succesul acestuia.

Cartonul este, ca hârtia din care este derivat, o vedetă a reciclării. De fapt, este cel mai reciclat material de ambalat. Aceasta deoarece fibra celulozică se deteriorează dupa 4 cicluri de reciclare, deci prin colectare selectivă se poate introduce același material în circuitul economic de 4-5 ori. Mai mult, peste 97% din cerneala folosită pentru imprimarea pe carton este pe bază de apă şi, prin urmare, nu este toxică.

Dacă vrei să contribui la reciclarea cartonului, iată câteva exemple de reutilizare creativă:

  • Din cutiile mari, îi poţi face copilului o căsuţă în care să se joace.
  • Creează: Poţi face avioane, căsuţe pentru păpuşi, roboţei sau maşinuţe.
  • Foloseşte cutiile pentru depozitare (haine, reviste, echipamente etc.)
  • Păstrează cutiile pentru eventualitatea în care vei avea nevoie de ele pentru cadouri. Le poţi decora cu panglici sau le poţi picta.
  • Poţi găsi şi alte întrebuinţări pentru cutiile de carton prin care să economiseşti ceva bani. Spre exemplu, poţi transforma o cutie de carton într-un coş de gunoi pentru deşeurile de la birou.

Problema deșeurilor a devenit deosebit de importantă odată cu armonizarea legislaţiei din România cu cea din Uniunea Europeană.

Foto: amazonsupply.com