India își asfaltează șoselele cu plastic pescuit din ocean

851

Oceanele lumii sunt infestate de plastic, iar în Oceanul Indian se estimează că plutesc în derivă nu mai puţin de 591 de tone din acest material. Problema este atât de gravă încât prim-ministrul indian, Naredra Modi, s-a angajat să elimine tot plasticul de unică folosinţă din toată ţara, până în anul 2022. Însă dincolo de restricţiile care au început cu o interdicţie totală în Delhi, autorităţile de stat iau și măsuri legale pozitive, bazate nu pe pedeapsă, ci pe recompensă. În Kerala, plasticul adunat de pescari ajunge obligatoriu la reciclare și de acolo, mai departe, pe străzi. Chiar în materialul din care sunt alcătuite drumurile.

Peste 34.000 de kilometri de drum din India sunt din plastic, mai ales în zonele rurale. În statul sudic Tamil Nadu, peste jumătate din străzi sunt din plastic. Materialul este o opţiune la mare căutare, pentru că se pare că poate face străzile mai rezistente la valurile de căldură, care pot ajunge și la 66 de grade Celsius. Un drum care conţine plastic poate rezista la o astfel de temperatură, în timp ce rezistenţa unui drum convenţional se plafonează la 50 de grade Celsius.

Fiecare dintre cei 1,3 miliarde de indieni folosesc, în medie, nu mai puţin de 11 kilograme de plastic în fiecare an, scrie WeForum, portalul Forumului Economic Mondial. Cea mai mare parte din acest plastic ajunge în Marea Arabiei și în Oceanul Indian, unde rănește pești, păsări sau diverse animale marine.

Pescarii din statul Kerala adună zilnic cantităţi uriașe de plastic din plasele lor de pescuit. Și, dacă până acum obișnuiau să arunce acel plastic înapoi în apă, de vara trecută pescarii au început să depoziteze plasticul și să îl aducă la mal, unde îl predau reciclatorilor.

Un raport ONU susţine că în primele zece luni ale campaniei guvernamentale care îi invita pe pescari să adune plasticul, din Marea Arabiei au fost adunate nu mai puţin de 25 de tone de plastic, între care 10 tone numai pungi și sticle.

Schema guvernamentală aplicată în India a fost salutată ca un succes, mai ales în condiţiile în care cercetările arată că 90% din tot gunoiul de plastic din oceanele planetei este purtat acolo prin doar 10 râuri, iar două dintre acestea se află în India.

Cea mai mare cantitate de plastic de găsește în zona de nord a Oceanului Pacific, unde se estimează că s-ar afla circa 964 de tone de plastic. Oceanul Indian vine pe locul doi, cu 591 de tone, iar Atlanticul de Nord se află pe locul al treilea, cu 564 de tone.

În România, doi mari retaileri nemţi, Kaufland și Lidl, au anunţat deja că vor elimina de la vânzare unele produse de unică folosinţă fabricate din plastic.