Adidas introduce pantofii sport din plastic de pe fundul oceanului

248

Cei mai noi adidași de la compania cu același nume aduc aminte de spuma mării. Fire subţiri de culoarea mentei sunt cusute pe exteriorul pantofului, într-un design care seamănă cu o hartă topografică. Firele provine de la compania Parley for the Oceans și sunt realizate din resturi de năvod și deșeuri plastice colectate de pe coasta Africii.

Compania a încercat de anul trecut să producă un pantof de sport creat cu totul din acest material, dar s-a dovedit cu totul nefuncţional. Acum, Adidas va lansa pe piaţă o colecţia limitată – doar 50 de perechi – a versiunii îmbunătăţite, care corespunde standardelor celorlalte produse ale companiei.

Exteriorul pantofului este realizat cu totul din plastic reciclat. Câte 16,5 sticle de plastic și 13 grame de plastic din plasele folosite la pescuit au fost necesare doar pentru un singur adidas. Singurul material adăugat care nu corespunde acestor idealuri ecologice este spuma poliuretanică din talpa pantofului, scrie Wired. Compania nu a realizat decât 50 de perechi pentru că tot procesul de transformare a deșeului marin într-un material de înaltă calitate, care trebuie să reziste la uzură, este extrem de complicat.

În plus, mai rămân câteva semne de întrebare. Acum trei ani, scriam despre faptul că pantofii de sport realizaţi de cele mai multe companii pot produce la fel de multe emisii de dioxid de carbon cât un bec de 100 de waţi care funcţionează neîncetat timp de o săptămână. Astfel, o singură pereche produce peste 13 kilograme de emisii de dioxid de carbon, atrăgeau atenţia cercetătorii MIT.

Iar aproximativ 68% dintre aceste emisii au provenit din procesul de fabricare a pantofilor, nu din materialele din care sunt produşi. Să fi fost atenţi cei de la Adidas ca nici prin procesul de fabricare să nu polueze mediul înconjurător? Suntem curioși și unde vor ajunge acești pantofi după ce vor fi folosiţi și, în final, aruncaţi la gunoi. Nu vor reintra în lanţul deșeurilor care poluează?

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.