Insectele care transportă microparticule de plastic, o sursă nebănuită de poluare

49

Avertizările de mediu împotriva poluării generate de deșeurile de plastic sunt o constantă pe agenda egologiștilor din întreaga lume. Un studiu recent a descoperit însă că o sursă nebănuită de poluare cu plastic o constituie insectele care îl ingerează din medii contaminate și îl transportă apoi în noi medii, ameninţând ecosistemul nou.

Microparticule de plastic sunt prelevate din apele poluate de insectele care trăiesc în acel mediu. Oamenii de știinţă au testat ipoteza hrănind mai întâi larve de ţânţari, pe care apoi le-au observat la maturitate și au constatat că particulele au rămas în corpul insectelor chiar și după ce acestea s-au transformat în adulţi zburători.

Constatarea este îngrijorătoare pentru că particulele pot purta bacterii sau substanţe chimice toxice care pot fi transportate de insecte „în aproape orice colţ al mediului și al ecosistemelor” lor, așa cum explica profesorul Amanda Callaghan, care a condus cercetarea pe ţânţari în cadrul Universităţii britanice din Reading. „Se vorbește mult astăzi”, spunea ea, despre plasticele care ne poluează oceanele, însă această cercetare relevă faptul că poluarea cu plastic este și în cerurile noastre”, a mai spus Callaghan.

Multe dintre micromaterialele plastice sunt fibre de îmbrăcăminte care se deversează odată cu apa murdară rezultată în timpul spălării hainelor – o singură spălare poate elibera 700 de mii de fibre. Alte microplastice sunt formate la frecarea dintre obiecte mari de plastic aflate în râuri şi oceane. Obiecte mari din plastic pot fi văzute și cu ochiul liber în ape. Ele dăunează animalelor și păsărilor care locuiesc în acel ecosistem, de la broaştele ţestoase şi până la albatroşi.