Poluarea e mai periculoasă decât cocaina

192

Aerul poluat este mai periculos decât cocaina atunci când vorbim de riscul declanșării unui atac de cord. Deși la nivel individual alcoolul, tutunul sau drogurile sunt factori de risc majori, la nivelul general al populaţiei traficul aglomerat este primul factor de risc.

Concluzia unui raport publicat în Lancet este că factorii de risc cu rază mare de acţiune la nivelul populaţiei, cum este poluarea, ar trebui luaţi în calcul mult mai serios de autorităţile responsabile. Astfel, factorii ar trebui așezaţi în contextul larg, alături de riscurile mai mari, deși mai rare, ale consumului de droguri.

„Medicii se uită întotdeauna la pacienţii individuali – iar la nivel individual nu toţi factorii de risc par la fel de importanţi", susţine Tim Nawrot de la Hasselt University din Belgia, conducătorul studiului. „Dar dacă prevalenţa lor se observă la nivelul populaţiei, atunci au o relevanţă mult mai mare la nivelul sănătăţii publice."

În urma unei cercetări complexe în care au fost analizate 36 de studii separate, specialiștii au realizat și un top al factorilor de risc. În ordinea importanţei, factori de risc sunt, în principal, poluarea din trafic , efortul fizic, alcoolul, cafeaua și apoi, în plan secundar, mânia, sexul, drogurile (cocaina, marijuana) sau infecţiile respiratorii.

Nawrot confirmă că la nivel individual cocaina are cele mai multe șanse să determine un atac de cord, dar atunci când se ia în calcul traficul aglomerat, situaţia se schimbă, pentru că sunt mult mai mulţi oameni expuși. Și Organizaţia Mondială a Sănătăţii descrie poluarea aerului drept „un risc major de mediu asupra sănătăţii". Bilanţul produs de acest factor este estimat la circa 2 milioane de decese premature anual.

O altă perspectivă e oferită de un specialist care nu a participat la studiu, Tim Chico de la University of Sheffield. „Factorul care apasă trăgaciul ar trebui să fie considerat „ultima piesă". Temelia unei boli de inimă care duce la un atac de cord se așază pe parcursul a mai mulţi ani. Dacă cineva vrea să elimine riscul unui atac ar trebui să se concentreze pe un stil de viaţă în care să nu fumeze, să facă exerciţiu, să mănânce sănătos și să-și menţină greutatea ideală."