Fairphone a lansat primul smartphone echitabil (video)

430

Prietenos cu mediul și promovat ca o alternativă de combatere a sărăciei și nedreptăţii sociale (prin faptul că se supune principiilor fair trade), telefonul Fairphone are toate șansele să fie hitul anului pe piaţa de nișă a comerţului echitabil.

Fairphone este produs de o întreprindere socială care are sediul în Amsterdam. Nouă oameni fac parte din echipa care a pus pe picioare afacerea care dorește „să pună valorile pe primul loc, pentru a iniţia o mișcare de oameni și organizaţii care să colaboreze pentru o economie bazată pe principii mai drepte", explică fondatorul, Bas van Abel, într-un editorial pentru The Guardian.

În urmă cu trei ani, Fairphone era doar o campanie care avea drept misiune popularizarea chestiunii sensibile a utilizării mineralelor obţinute prin minerit, în condiţii de conflict armat și abuzuri asupra drepturilor omului, în cadrul procesului de fabricare a telefoanelor mobile inteligente. Astăzi, campania a reușit să pună în vânzare un telefon care să respecte toate acele standarde ale echitabilităţii pe care până acum le-a promovat doar verbal.

Fairphone respectă 5 principii majore: 1) e făcut cu grijă (începând de la relaţia angajat-angajator, condiţii de muncă, până la reciclare);2) are un design inteligent (care respectă totodată standardele unui design responsabil faţă de comerţul echitabil); 3) e compus din materiale care „pun oamenii pe primul loc" (niciunul dintre materialele folosite nu provine dintr-o sursă în care oamenii se luptă pentru a le obţine); 4) are o valoare durabilă, iar producătorii s-au îngrijit de parcursul pe care îl poate avea telefonul de-a lungul ciclului de funcţionare (preţul lui de vânzare include și o taxă de reciclare, în contul căreia utilizatorii se pot debarasa responsabil de telefon când va fi cazul).5) e integrat într-un comerţ transparent: preţul este stabilit corect și transparent în raport cu producţia și este, totodată, o oportunitate de a se sprijini schimbarea.

Strategia de vânzări este și ea inovatoare. Telefonul echitabil se vinde doar pe bază de precomandă, dintr-un stoc anunţat de 20.000 de unităţi. Până la momentul redactării articolului, au fost comandate 10.956 de telefoane. Preţul pentru care poate fi achiziţionat aparatul este comparabil cu cel al altor terminale inteligente: 325 Euro.

În privinţa caracteristicilor tehnice, telefonul cu procesor quad core este operat prin Android (în variantă rootable), este dual SIM, are un display de 4,3 inci și două camere (una cu rezoluţie de 8MB și cealaltă de 1,3 MB).

Invenţia celor de la Fairphone nu este prima iniţiativă de acest gen. Primii care au scos pe piaţă un telefon mobil neutru din punct de vedere al carbonului au fost cei de la Motorola, al căror „Renew" era 100% reciclabil. Primul telefon ecologic din lume se zice însă că ar fi Samsung E200, care era construit din bio-plastic. Niciunul dintre aceste aparate nu excela însă la capitolul funcţii, cele mai multe fiind slab reprezentate, și nici nu ţinea cont de principiile comerţului echitabil.

016.html