Ferme urbane înverzesc orizontul Singapore

93

La câteva zeci de kilometri de zgârie-norii din Singapore se află un set complet diferit de turnuri. Mai mici în înălţime, dar cu mari ambiţii, peste 100 de turnuri de 9 metri formează ferma urbană Sky Greens.

Legume verzi, precum bak choi, varza chinezească, sunt cultivate în fermele verticale după care sunt vândute la supermarketurile locale.

Ideea fermelor verticale datează încă din anii 1950, dar Jack Ng, inventatorul şi deţinătorul sistemului de la Sky Gardens, a patentat unele elemente de design. Legumele stau într-o ramă în formă de A care se roteşte şi la fiecare 8 ore trece printr-o baie de apă şi nutrienţi. Apa este reciclată şi filtrată înainte de a se relua ciclul. Toate resturile organice sunt şi ele refolosite.

„Plantele nu stau prea mult sub soare şi în acelaşi timp primesc nutrienţii din apă," spune Ng, conform CNN. După spusele lui, energia necesară să mişte o ramă este echivalentul energiei necesate să ilumineze un bec de 60 de waţi.

Prototipul a fost construit în 2009 şi din octombrie acest an este complet operaţional. Sky Greens este susţinut de guvernul din Singapore, iar produsele fermei costă cu 40% mai mult decât cele importate din China.