Groenlanda se topeşte, prevestind catastrofe

451

Anul trecut, cercetătorii se întrebau dacă topirea masivă a gheţii din regiunea Groenlandei este un fenomen izolat. Însă recent, s-a avansat teoria conform căreia acest fenomen are şanse de 50% să devină unul anual până în anul 2025, arată un studiu publicat în jurnalul Geophysical Research Letters, notează organizaţia Climate Central.

În luna iulie 2012, aproximativ 97% din suprafaţa îngheţată din Groenlanda a experimentat cel puţin un punct de topire. O astfel de situaţie sugerează o încălzire importantă în zonă, care ar putea conduce la topirea semnificativă a gheţii şi la creşterea nivelului mării.

Proiecţia pentru 2025 pentru Groenlanda a luat în calcul doi factori, arată autorul studiului, glaciologul Dan McGrath, de la Universitatea din Colorado, Boulder. În primul rând, este vorba de creşterea anuală a temperaturii din această zonă, „de şase ori mai rapidă decât media globală", susţine McGrath. Cel de-al doilea factor a studiat linia de echilibru, adică altitudinea nici nu se adună, nici nu scade de la an la an. Această zonă s-a deplasat treptat spre stratul de gheaţă, în medie cu aproximativ 35 de metri anual (115 feet). Această situaţie sugerează o creştere a temperaturii în regiune.

Oamenii de ştiinţă au plasat o tabără de cercetare chiar în zona de echilibru. În vara anului 2009, ei au putut observa o topire semnificativă a suprafeţei de gheaţă în această regiune. McGrath susţine că zona arăta ca şi cum ar fi explodat o bombă. Tabăra a fost relocată, iar situaţia părea stabilă în 2010. Cu toate acestea, în anul următor au putut observa din nou fenomenul de topire masivă.

Marco Tedesco, glaciolog la Universitatea City din New York, care a participat şi el la o parte din cercetare, este de părere că studiul nu s-a concentrat suficient asupra anumitor aspecte, precum asupra modului în care suprafaţa îngheţată din Groenlanda ar face faţă şi altor scenarii, precum efectul emisiilor de gaze cu efect de seră, care constituie elementul principal care cauzează încălzirea globală din ultima jumătate de secol. Cu toate că el consideră periculoasă oferirea unui deadline atât de precis, anul 2025, acesta este de acord cu faptul că topirea gheţii din Groenlanda ar putea avea efecte catastrofale în următoarele decenii.