Israel: cel mai mare incendiu din istorie e sub control

133

Oficialii israelieni au afirmat că incendiul de patru zile din nordul Israelului a fost adus sub control. „Știrile noastre de seară se rezumă la cuvântul control", a spus Boaz Rakia, conducătorul echipei de pompieri, duminică, la căderea serii.

Incendiul izbucnit joi a cuprins pădurea Carmel, aproape de Haifa, al treilea oraș al ţării. Au murit 41 de persoane și au fost rănite alte 17. Aproximativ 17.000 de persoane au fost evacuate. Doi tineri au fost arestaţi sâmbătă fiind bănuiţi a avea legături cu incendiul. Purtătorul de cuvânt al poliţiei a declarat pentru Associated Press că au mai fost monitorizate alte 20 de tentative de incendiere în ultimele 48 de ore.

Deși comparat la nivel internaţional incendiul din Israel este relativ mic, la nivelul ţării a fost declarat o calamitate. În Israel numai 7% din suprafaţa ţării este împădurită. Pădurea Carmel reprezintă 5% din fondul forestier al ţării, și jumătate din ea a ars.

Incendiul a luat prin surprindere autorităţile, care au fost criticate. Premierul Benjamin Netanyahu a cerut ajutorul internaţional, iar ţări din apropiere sau Rusia și SUA au trimis avioane, popieri și materiale pentru limitarea incendiului. Un ajutor de excepţie în stingerea incendiilor a venit din partea americanilor, sub forma unui Boeing 747, cel mai mare stingător aerian de incendii. Au fost prezenţi și 21 de pompieri palestinieni.

O evaluare completă a pierderilor va fi făcută publică luni dimineaţa.