Leoparzii de zăpadă cad pradă modei

116

Leoparzii de zăpadă, o specie de animale aflată pe cale de dispariţie, sunt ameninţaţi de creşterea cererii de caşmir, prin invadarea teritoriului natural, arată un raport publicat în Conservation Biology, informează BBC.

Şi alte animale sunt expuse pericolului din această cauză, precum antilopele Saiga tatarica, antilopele Tibetane (chiru, Pantholops hodgsonii) sau oaia albastră Himalayană (bharal, Pseudois nayaur.

Numai în ultimii 20 de ani, numărul de capre crescute pentru lâna lor din care se obţine caşmirul s-a triplat în zona Asiei Centrale. Acest lucru a condus la invadarea habitatului natural al leoparzilor de zăpadă şi la micşorarea resurselor de hrană obţinute prin vânătoare. Această schimbare ar putea determina animalele prădătoare să vâneze caprele crescute pentru producţia de caşmir.

Unul dintre autorii studiului, Chardutt Mishra, de la Snow Leopard Trust notează că producerea caşmirului este o metodă importantă prin care locuitorii din Asia Centrală îşi asigură traiul zilnic. Prin creşterea producţiei de caşmir, păstorii îşi pot creşte veniturile economice, dar activitatea lor dăunează ecosistemului şi biodiversităţii locale. Înţelegerea relaţiei dintre crescătorii de capre, ecologie şi pieţele locale ar putea da naştere unor politici naţionale şi internaţionale eficiente, atât pentru protejarea regiunii, cât şi pentru asigurarea traiului locuitorilor, este de părere Mishra. „Etichetarea ecologică" a hainelor din caşmir este metoda propusă de acesta pentru a creşte gradul de conştientizare a problemei.