Meteo: o duminică încarcată de fenomene extreme

143

Trei cutremure puternice și un taifun cu o intensitate extremă au lovit ieri în patru ţări diferite. Cele mai mari pagube au fost generate de taifun.

Locuitorii insulelor Moluce din Indonezi s-au precipitat afară din locuinţele lor după ce un cutremur cu magnitudinea de 6,4 grade pe scara Richter s-a produs în largul Oceanului Pacific. Autorităţile nu au emis o alertă de tsunami. De știut este că Indonezia se află pe „Centura de Foc" a Oceanului Pacific, unde se întâlnesc două plăci continentale care provoacă frecvent seisme. Activitatea vulcanică este, de asemenea, foarte intensă.

Un alt cutremur, de data aceasta cu magnitudinea de 5 grade pe scara Richter, a zguduit duminică seara regiunea Antofagasta, din nordul statului Chile. Nu s-au produs nici victime, nici pagube materiale. Riscul formării unui tsunami este minim.

Un puternic seism cu magnitudinea de 7,4 grade a avut loc în cursul nopţii de duminică spre luni și în largul coastelor Republicii El Salvador (Pacific). Potrivit Institutului American de Geofizică, nu există pericolul producerii unui tsunami, nici în larg, nici în apropiere de insulele Hawaii.

Duminică, arhipelagul japonez Okinawa a fost lovit de unul dintre cele mai puternice taifunuri formate în ultimii zeci de ani în Asia-Pacific. Fenomenul denumit „Bolaven" s-a manifestat prin rafale de vânt ce ating până la 250 km/oră, iar presiunea atmosferică din mijlocul taifunului a atins 910 hectopascali. El își va pierde treptat din intensitate și va ajunge luni în Marea Chinei Orientale. În Okinawa a paralizat toate mijloacele de transport și a lăsat 3.000 de gospodării fără electricitate.