O erupţie solară ar putea afecta comunicaţiile

30

O erupţie solară ar putea bruia comunicaţiile prin satelit și reţelele electrice miercuri. Erupţia ar putea duce la eliberarea unui nivel de radiaţii nemaintâlnit din 2006 și ar putea produce o furtună geomagnetică de intensitate medie.

Serviciului american de Meteorologie (NWS) a descris erupţia (petrecută marţi, la ora 05:41 GMT) ca fiind „spectaculoasă." Meteorologii spun că aceasta ar fi „capabilă să provoace o furtună geomagnetică de intensitate minoră spre moderată," așteptată să aibă loc pe 8 iunie, începând cu ora 18:00 GMT, conform aceleiași surse.

Potrivit unui oficial, furtuna geomagnetică ar putea provoca perturbări la nivelul reţelelor electrice și al sateliţilor GPS și să forţeze avioanele comerciale să-și modifice traseul deasupra regiunilor polare, informează HotNews.

Nicio explozie solară similară nu a mai fost înregistrată în ultimii 5 ani. Alex Young, astrofizician la Centrul Spaţial Goddard al NASA, a descris fenomenul ca pe un nor uriaș de praf aruncat în aer, care cade înapoi. Young declara într-un material postat pe blogul său că „ a fost o erupţie spectaculoasă, de proporţii pe care nu le-am mai văzut până acum. Nu e ceva de care ar trebui să ne îngrijorăm însă. E doar ceva foarte, foarte frumos."