O mare companie petrolieră luptă împotriva încălzirii globale

111

Se va reuși diminuarea efectelor negative generate de încălzirea globală? Ar putea fi o posibilitate dacă marii poluatori vor face măcar un pas în spate, micșorând investiţiile în domeniile care produc pagube imense planetei.

Pentru a doua oară în mai puţin de șase luni, o mare companie petrolieră a anunţat că este preocupată de „stabilirea unor obiective globale pentru combaterea schimbărilor climatice” și stabilirea unui plan de afaceri cu extindere pentru câteva decenii. Compania Total a recunoscut într-un raport că, dacă naţiunile lumii vor să-și îndeplinească acordul de la Paris privind schimbările climatice și să limiteze creșterea temperaturii globale la sub 2,5 grade Celsius, o parte a resurselor de combustibili fosili din lume trebuie să rămână nedezvoltat.

În decembrie, un alt gigant petrolier, Exxon Mobil, a avertizat că în „lipsa unei acţiuni guvernamentale coerente, temperatura medie ar putea să crească cu 5 grade Celsius sau chiar mai mult de atât”. Ţinta stabilită ar trebui să fie o creștere de 2 grade Celsius. Acest anunţ este considerat un mare pas înainte în lupta pentru protejarea planetei, deoarece așa cum a spus Alexander Shestakov de la World Wildlife Fund (WWF) „e un semn pozitiv, care vine de la una dintre industriile petroliere semnificative ale lumii”.

Compania petrolieră franceză rămâne fermă în poziţia adoptată anul trecut, atunci când a decis să reducă investiţiile în producţia de petrol canadian și a reiterat că își menţine angajamentul „de a nu efectua operaţiuni de explorare de petrol sau de producţie în Arctica”. În schimb, a devenit primul mare grup petrolier care investeşte în dezvoltarea sectorului gazelor de şist din Marea Britanie, alocând 50 milioane de dolari pentru proiecte de explorare în estul Angliei.

Total, gigant petrolier în valoare de aproximativ 140 de miliarde de dolari, a declarat că în loc de se concentra exclusiv pe extragerea combustibililor fosili din pământ, recomandă investiţii în vederea explorării rezervelor de energie din surse regenerabile. Aceasta înseamnă o creștere de la aproximativ 3% din operaţiunile de afaceri (cât a fost alocat în 2015) la 20% în termen de 20 de ani. Total a anunţat, de asemenea, că își va extinde producţia de gaz natural la mai mult de 60% din producţia de combustibili fosili. În prezent, producţia companiei este împărţită în mod egal între petrol și gaze naturale. Decizia francezilor este cu atât mai interesantă cu cât în anul 2008 un tribunal din Paris a condamnat compania franceză pentru „poluare maritimă”, în legatură cu cel mai mare dezastru ecologic din istoria ţării.

Sierra Club, o puternică organizaţie americană de protecţie a mediului, a salutat modificările de strategie ale companiei franceze în vederea îndeplinirii acordul climatic global prin reducerea contribuţiei sale la perturbarea climei. Actuala decizie este îmbucurătoare, fiindcă companii precum Total sunt consideraţi actori cheie în tranziţia spre combustibili neconvenţionali. „Singura strategie reală pentru abordarea eficientă a crizei climatice este trecerea de la combustibilii fosili la energie 100% curată, regenerabilă”, comentează ONG-iștii americani.